Χρηματιστήρια: «Κραχ» στο ΧΑ με απώλειες άνω του 3%

Χρηματιστήρια: «Κραχ» στο ΧΑ με απώλειες άνω του 3%

Κρίσιμες στηρίξεις χάνονται η μια μετά την άλλη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να επιδίδεται σε ισχυρό sell – off 

Το ιδιαίτερα επιβαρυμένο διεθνές αρνητικό κλίμα επιδρά αρνητικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας διεθνώς, ενώ και οι εγχώριες εξελίξεις – με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο – δημιουργούν προβληματισμό.

Λίγα λεπτά μετά τις 15:30, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κοντά στα χαμηλά ημέρας, στις 592,10 μονάδες, σημειώνοντας  βουτιά 3,14%, ενώ απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το «ψυχολογικό όριο» των 600 μονάδων.  Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 49,35 εκατ. ευρώ.

Ιστορική βουτιά για τον τραπεζικό δείκτη

Προβληματισμό γεννά και το ιστορικό χαμηλό των 253,51 μονάδων που έφτασε ο τραπεζικός δείκτης στην έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Η ιστορική πτώση του τραπεζικού δείκτη  οφείλεται στην έντονη κινητικότητα που υπάρχει στην Τράπεζα Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα στην πρόταση που κατέθεσαν οι βασικοί ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας Τζον Πόλσον (9,3%), Αριστοτέλης Μυστακίδης (άνω του 5%) και το αμερικανικό fund Bienville (5,5%) για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα οι τρεις μέτοχοι ζητούν από το ΤΧΣ, αφού προχωρήσει σε μετατροπή των CoCos (ονομαστικής αξίας 2,04 δισ. ευρώ) σε μετοχές, εν συνεχεία να υπάρξει ΑΜΚ, την οποία θα καλύψουν αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά τους.

Η μετοχή της Πειραιώς «κλείδωσε» στο limit down και θα υπάρξει αλυσιδωτό margin call.

Βαριές απώλειες για τις τράπεζες στο ταμπλό

Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε κύμα έντονων ρευστοποιήσεων τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς, όσο και στις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες, αλλά και στη μεγάλη μερίδα των blue chips. Από τις αρχές του έτους οι τράπεζες έχουν βρεθεί στο «στόχαστρο» των πωλητών, με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να καταγράφει απώλειες 68,27% της Τράπεζας Πειραιώς 72,24%, της Eurobank 66,31% και της Alpha Bank 74,93%.

Παράλληλα στο ίδιο χρονικά διάστημα ο τραπεζικός δείκτης έχει καταγράψει απώλειες της τάξεως του 68,7%.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν στο insider.gr πως τεχνικά ο δείκτης είναι για χαμηλότερα με reverse split, ειδικά αν επιβεβαιωθεί το σενάριο της ΑΜΚ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Από την άλλη, ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής, αναφέρει στο insider.gr πως το διεθνές αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε ήδη από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας με επίκεντρο τις απώλειες που καταγράφει η Φρανκφούρτη, η εξέλιξη στο μέτωπο της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και το δεύτερο κύμα πανδημίας που σαρώνει τις χώρες της Ευρώπης, υπό το φόβο νέων lockdown επιτείνουν τη νευρικότητα και το επενδυτικό stress στην αγορά. Όπως σημειώνει, υπάρχει επιλεκτικότητα και συγκεκριμένο ενδιαφέρον σε τίτλους και κλάδους που μπορούν να αντιδράσουν στο ενδεχόμενο ενός νέου γύρου περιοριστικών μέτρων.