MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Χρηματιστήρια: Αντεξαν οι άμυνες στο ΧΑ

Advertisment

Άλλη μία συνεδρίαση που έβαλε σε δοκιμασία τις αντοχές των 630 μονάδων και τεστάρισε τα αντανακλαστικά των λίγων αγοραστών, η σημερινή, όμως είναι γνωστός ο άγραφος χρηματιστηριακός νόμος που θέλει “όσο πιο πολύ χτυπιέται μία στήριξη, τόσο πιο πολύ να αδυνατίζει”.

Ασφαλώς και αιτίες για να κινηθεί χαμηλότερα το Χ.Α. υπάρχουν αρκετές, ενώ τα σημερινά “άλλοθι” της “νότιας” κίνησης ήταν η επιστροφή της επιφυλακτικότητας στις Διεθνείς Αγορές, αποτέλεσμα της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με αρκετούς Ξένους Διαχειριστές να μην μπορούν να αποκλείσουν ένα νέο γύρο εμπορικού πολέμου, αλλά και η ένταση που δεν δείχνει να εκτονώνεται με την Τουρκία, με κάποιους “ειδικούς” να θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμη τη σημερινή μέρα, για τις σχέσεις των δύο Χωρών και για σημειολογικούς λόγους.

- Advertisement -

Έτσι, “το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ενημέρωσε τις ΗΠΑ να κλείσουν το προξενείο τους στην Chengdu”, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιουλίου, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε στην Κίνα διορία 72 ωρών για να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον του Τέξας, επικαλούμενη επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Αμερικανικής κυριαρχίας από το προξενείο, περιλαμβανομένης της κατασκοπείας και των επιχειρήσεων άσκησης επιρροής.

Οι σημαντικές απώλειες στην Ασία (ο Κινεζικός δείκτης CSI έκλεισε με απώλειες 4,39%, κλειστή η Αγορά στην Ιαπωνία) μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη, ενώ για χαμηλότερο ξεκίνημα προϊδέαζαν και τα futures στην Wall Street, κάτι που δείχνει να επιβεβαιώνεται.

Την “ευκαιρία” να κινηθεί χαμηλότερα, δεν άφησε να πάει χαμένη το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ξαναβάζει σε δοκιμασία την στήριξη των 630 μονάδων, όμως οι εναπομείναντες αγοραστές επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά, αφ΄ ενός ανασύροντας τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές από τα πρωινά χαμηλά και αφ΄ ετέρου με επιλεκτικές τοποθετήσεις στα μη Τραπεζικά blue chips, απέτρεψαν τα χειρότερα.

Σύμφωνα με Εγχώριους Αναλυτές, στην παρούσα φάση το Χ.Α. δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά την παρατεταμένη παρουσία αγοραστών στα Ελληνικά ομόλογα και “ακούει” περισσότερο την επιστροφή της επιφυλακτικότητας στα Διεθνή Χρηματιστήρια και την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, ενώ πολλά, για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, θα κρίνει και η σημερινή “ετυμηγορία” της Fitch για την Ελληνική Οικονομία.

Δεν άλλαξε η εικόνα επενδυτικής άπνοιας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, να “οδηγήσουν την κούρσα, από αρχής μέχρι τέλους”.

Σταθεροποιητικά τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 1,071%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 1,12% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 1,33%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 30,8% και ο Τραπεζικός δείκτης κατά 62,51%.

Ξεκινώντας και σήμερα την “περιήγηση” από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των Alpha BankΑΛΦΑ -2,04% (-2,04%) και Εθνικής (-2,38%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Eurobank (-2,26%) και Πειραιώς (-1,36%).

Όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μακριά από τα πρωινά χαμηλά.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 327,51 μονάδες (-3,39%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 332,4 (-1,95%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 331,88 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,10%.

Για τον εν λόγω δείκτη είναι εξαιρετικά αρνητική ένδειξη, ότι “έκατσε κάτω από την μπάρα”, ή αλλιώς έχασε τόσο τις 353, όσο και τις 336 μονάδες. Τελευταία “οχυρά” των αγοραστών οι 325 και 300 μονάδες.

Περνώντας στις μη Τραπεζικές μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα είναι σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, που δεν υπήρχε τίτλος που να διασώζεται έστω αμετάβλητος.

Με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΔΕΗ (+0,16%), Ελλάκτωρ (+0,09%), ΕΥΔΑΠ (+0,30%), ΕΧΑΕ (+0,49%), Motor Oil (+0,17%), Μυτιληναίος (+1,52%), ΟΤΕ (+0,40%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,75%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ και Σαράντη.

Από εκεί και πέρα, “πακέτο” 5 εκατ. μετοχών, ή του 2,8% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Debelopment πέρασε μέσω του Χ.Α. Η συναλλαγή έλαβε χώρα με σχετικό discount, στα 5,6 ευρώ ανά μετοχή.

Επίσης για την ίδια Εισηγμένη, πέρασαν δύο “πακέτα”, συνολικά, 2380000 μετοχών στα 5,80 ευρώ, συνολικής αξίας 12,62 εκατ. και μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν οι πρώτες πληροφορίες για Ξένο fund.

Μεγάλος και επιθετικός πωλητής στον ΟΠΑΠ (-5,42%), με τον τίτλο να συμπληρώνει “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 7,94 ευρώ (-6,37%). Η μετοχή γύρισε σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 9,03 ευρώ και επόμενες στηρίξεις στα 7,69, 7,13 και 6,62 ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “νέα σελίδα στην Εγχώρια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, επιδιώκουν να ανοίξουν η Βαριά Βιομηχανία και οι Ανεξάρτητοι Παραγωγοί ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, τρεις Ενεργοβόρες Βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση, φέρονται να βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τρεις Ιδιωτικούς Καθετοποιημένους Ομίλους Ενέργειας. Αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι η σύναψη νέων συμβάσεων προμήθειας ρεύματος, καθώς οι συγκεκριμένες Βιομηχανίες προτίθενται να αφήσουν τη ΔΕΗ (). Η Δημόσια Εταιρεία, ως γνωστόν, έχει την απόλυτη κυριαρχία στην υψηλή τάση, με μερίδιο της τάξης του 97% στην προμήθεια ρεύματος, έχοντας Πελάτες της και τις 15 Επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το συγκεκριμένο Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας”.

Τεχνικά, όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 3,534 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), δεν έχουν λόγους ανησυχίας οι “buyers”. Η ενδιάμεση στήριξη στα 3,64 – 3,58 ευρώ.

Του Θανάση Σταυρόπουλου, euro2day.gr

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment