Χρηματιστήρια: Ανεβάζει ταχύτητες το ΧΑ

Χρηματιστήρια: Ανεβάζει ταχύτητες το ΧΑ

Συντηρείται η αντίδραση στα κύρια ευρωπαϊκά, στο “πράσινο” τα συμβόλαια στην Wall Street και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι αγοραστές διατηρούν το προβάδισμα.

Από την αρχή της συνεδρίασης, μετά από ένα διορθωτικό σερί 6 συνεδριάσεων, επιχειρώντας να συγχρονισθεί, σήμερα, με τα ξένα χρηματιστήρια. Στο πλαίσιο μίας συνολικότερης προσπάθειας βελτίωσης- κατά το δυνατόν- της αποτίμησης των χαρτοφυλακίων εν όψει λήξης μηνός, τριμήνου και εννεαμήνου, μεθαύριο Τετάρτη.

Στην περιοχή των 12.800 μονάδων η επαναφορά, για τον DAX, κατακόρυφη άνοδος- μετά τις 13.55′- στα futures του S&P500, προς τις 3.330 κερδίζοντας 8 πόντους μέσα σε λίγα λεπτά. Στο 1,29% το συμβόλαιο του 500άρι, επηρεάζοντας ανάλογα τα κύρια ευρωπαϊκά, σχεδόν άμεσα.

Να δούμε εάν αυτή η αιφνίδια, θετική για τους long μεταβολή θα αποτυπωθεί και στο “ρηχό” μας χρηματιστήριο. Τραπεζικές και συγκεκριμένα blue chips λειτουργούν σαν σηματωροί για τους intraday traders, με σημείο αναφοράς τις 636 plus μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Ενδιαφέρουσα η ισχυροποίηση της τάσης, εκτός μένει να δούμε εάν μπορεί να μεταφερθεί και εντός.

“Κλειδί” ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 307 (3,50%) αλλά και δεικτοβαρή χαρτιά, με ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ στις πρώτες 5 θέσεις της σχετικής κατάταξης.

Ακολουθούν τραπεζικές (Alpha BankΑΛΦΑ +2,37%, ETE, Eurobank) και Motor Oil, ενώ έπονται Πειραιώς, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Jumbo, Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola/hbc.

Συνεπώς, περιμένουμε να δούμε εάν οι traders, στο ΧΑ, μπορούν να αξιοποιήσουν την αφορμή που δίνουν τα ξένα χρηματιστήρια.

Πιθανόν στο πλαίσιο ενός window dressing, αλλά θα φανεί σήμερα (σε κλείσιμο) έως και Τετάρτη.

Αυξημένη η ροή εντολών, σταδιακά μετά τις 14.00′ μεγαλύτερος ο τζίρος (στα 16,2 εκατ. στις 14.17′) με 69 μετοχές στο συν έναντι 27 στο μείον.

Μιχαήλ Γελαντάλις, euro2day.gr