MC MEDIA NETWORK

Αναγκαία μια συστηματική προσπάθεια εξωστρέφειας

Η επίσκεψη εργασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μπαχρέιν, με τη συνοδεία υπουργών παραγωγικών υπουργείων (των υπουργών Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και του υφυπουργού Τουρισμού) πέρασε στα χαμηλά της επικαιρότητας, αλλά είναι μια επίσκεψη που μπορεί να ερμηνευτεί ως απαρχή μιας νέα φάσης εξωστρέφειας για την κυπριακή οικονομία.

Το Μπαχρέιν, είναι μία μικρή αραβική μοναρχία της Μέσης Ανατολής, μια νησιωτική χώρα,  με πληθυσμό 1,641 εκατομμύρια. Οι χώρες του Κόλπου έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να εξελιχθούν σε μια υπολογίσιμη οικονομική δύναμη, με διεθνή αποτύπωμα. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ αποτελούν υποδείγματα ανάπτυξης και διαφοροποίησης. Τα Εμιράτα έχουν προχωρήσει ακόμη και στην ανάπτυξη διαστημικού προγράμματος. Το Μπαχρέιν δεν έχει το εκτόπισμα των γειτόνων του και αυτό το καθιστά πιο προσιτό για την Κύπρο. Η συνεργασία μπορεί να είναι επί ίσους όρους, με την Κύπρο να έχει και ένα μικρό προβάδισμα ως κράτος – μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ.

- Advertisement -

Και η Κύπρος, από την άλλη, έχει να κερδίσει από το Μπαχρέιν.

1ον Ειδικά στο κομμάτι του τουρισμού και των μεταφορών. Αν η αεροπορική εταιρεία του Μπαχρέιν, η Gulf Air, επιλέξει την Κύπρο ως ενδιάμεσο σταθμό για την επέκταση των δρομολογίων της προς Ευρώπη και ΗΠΑ έχουμε να κερδίσουμε πολλά.

2ον Το Συμβουλίου Οικονομικής Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μπαχρέιν μπορεί να μας δώσει τεχνογνωσία για τη διείσδυση σε νέες αγορές. Η κυπριακή αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για την πορεία των επενδυτικών προγραμμάτων του Συμβουλίου και τις μελλοντικές του δράσεις, αλλά και τους βασικούς τομείς προτεραιοτήτων του Συμβουλίου, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός, η κατασκευαστική βιομηχανία, η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες υγείας, η παροχή χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών και η κτηματαγορά.

Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τη διάθεση του Μπαχρέιν για επενδύσεις στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα των διμερείς επαφών είναι ελπιδοφόρο.

-Υπεγράφη συμφωνία για την κατάργηση θεωρήσεων επί διπλωματικών, ειδικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων.

-Υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης για Οικονομική και Τεχνική Συνεργασία, το οποίο έχει σκοπό την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων και την ανάπτυξη οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους, στους τομείς της βιομηχανίας, της οικοδομικής βιομηχανίας, της γεωργίας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, των δραστηριοτήτων στον τομέα των υδρογονανθράκων, της εκπαίδευσης, της επιστημονικής έρευνας, της τεχνολογίας, του τουρισμού, των επενδύσεων, των οικονομικών υπηρεσιών και της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών. Προς τον σκοπό αυτό προνοεί, επίσης, ανάμεσα σε άλλα, την ενθάρρυνση εξειδικευμένων οργανισμών, εταιρειών και φυσικών προσώπων να διερευνήσουν τις πιθανότητες συνεργασίας για την υλοποίηση και χρηματοδότηση έργων, καθώς και την ενθάρρυνση οικονομικής συνεργασίας για προώθηση κοινών έργων στα δύο κράτη. Προνοεί, εξάλλου, την παροχή κάθε δυνατής υποστήριξης στις επιχειρηματικές κοινότητες, καθώς και την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων, τεχνικών, φοιτητών και εκπαιδευόμενων σε σχετικούς τομείς.

-Η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδη είχε χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Πετρελαίων του Μπαχρέιν και με τον Υπουργό Εμπορίου της χώρας. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πολλοί κοινοί στόχοι με το Μπαχρέιν σε πολλούς τομείς όπως οι επενδύσεις, τα επενδυτικά ταμεία, το εμπόριο και η εξαγωγή τοπικών προϊόντων. Σύντομα θα οργανωθεί και επιχειρηματικού φόρουμ.

-Κατεγράφη αμοιβαίο ενδιαφέρον στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων και προς τον σκοπό αυτό θα ετοιμαστεί Μνημόνιο Συναντίληψης.

Αμοιβαίο ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασία υπάρχει στους τομείς  της ιχθυοκαλλιέργειας, της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και της γεωργίας. Και για τον τομέα της γεωργίας θα ετοιμαστεί επίσης Μνημόνιο Συναντίληψης.

-Στον τομέα του τουρισμό εκφράστηκε η πρόθεση του Μπαχρέιν να επεκτείνει τις δραστηριότητες του στην Κύπρο ο εθνικό αερομεταφορέα της χώρας

Στο νέο περιβάλλον που αναδύεται μετά την πανδημία η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας αποτελεί μονόδρομο για να διορθώσουμε ευπάθειες που μας καθιστούν ευάλωτους. Η υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές προϊόντων πρέπει να περιοριστεί ή να αντισταθμιστεί με περισσότερες εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών.

Η Κύπρος δεν μπορεί να γίνει ένας εξαγωγικός πρωταθλητής, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική γέφυρα της γειτονιά μας προς την Ευρώπη εστιάζοντας πρωτίστως στα μικρότερα κράτη.

Η προσέγγιση με το Μπαχρέιν πρέπει να αποτελέσει πιλότο για μια νέα μεθοδολογία για την οικονομική διπλωματία της χώρας, δίνοντας στο κυπριακό επιχειρείν διέξοδο σε νέες αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ