MC MEDIA NETWORK

Αγορά ακινήτων: Βραχνάς η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους

Η αύξηση στο κατασκευαστικό κόστος αγγίζει κατά μέσο όρο το 20% σε σχέση με πέρσι, ενώ η αύξηση σε ορισμένες πρώτες ύλες φτάνει στο 70%. Ερώτημα παραμένει κατά πόσο το αυξημένο κόστος θα μετακυλιστεί στους αγοραστές ή θα το απορροφήσουν οι ίδιοι οι εργολάβοι και developers

Επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων αναμένεται να προκύψουν στο άμεσο μέλλον σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση στο κατασκευαστικό κόστος, η οποία καταγράφεται τους τελευταίους μήνες.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, μια σειρά από παράγοντες, έχουν οδηγήσει το τελευταίο διάστημα το κατασκευαστικό κόστος σε αύξηση της τάξης του 20% κατά μέσο όρο σε σχέση με πέρσι, με ορισμένες πρώτες ύλες ωστόσο να καταγράφουν πολλαπλάσια αύξηση και να προβληματίζουν τους επαγγελματίες της αγοράς.

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι πώς θα αντιδράσει η αγορά. Ποιοι θα κληθούν να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος και εν τέλει ποιοι θα ζημιώσουν αν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί για μακρύ χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, θα απορροφήσουν τη ζημιά ή μέρος της η επιχειρηματίες ανάπτυξης γης (developers) και οι εργολάβοι; Θα μετακυλίσουν μέρος ή ολόκληρη την αύξηση που προκύπτει στον αγοραστή; Ο αγοραστής θα δεχτεί την αυξημένη τιμή, ειδικά αν έχει εξασφαλίσει δάνειο με βάση την προηγούμενη τιμή; Ή θα προκύψουν άλλες επιπτώσεις στην αγορά;

Οι λόγοι της αύξησης

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά και να δούμε που οφείλεται αυτή η αύξηση στο κατασκευαστικό κόστος. Κατ’ αρχήν πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και κατ’ επέκταση του κατασκευαστικού κόστους δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά είναι παγκόσμια. Που οφείλεται; Σε μια σειρά από παράγοντες, οι οποίοι έχουν είτε άμεση είτε έμμεση σχέση με τις κατασκευές. (α) Συγκεκριμένα η Κίνα μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη, έπαψε πλέον να είναι αποκλειστικά εξαγωγέας πρώτων υλών και έχει μετατραπεί και σε εισαγωγέα. Αυτόματα, το γεγονός αυτό, έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση, την ίδια στιγμή που η προσφορά παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο. (β) Ένας δεύτερος λόγος είναι η σημαντική άνοδος στα μεταφορικά ναύλα, απόρροια εν πολλοίς της πανδημίας, αλλά και των δασμών που επιβάλλονται. Συγκεκριμένα, σημαντική αύξηση παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στα μεταφορικά από τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης όπου ένα container που κοστολογείτο στα €1.000,00 σήμερα φτάνει μέχρι και τις €10.000,00.

(γ) Η αύξηση στα καύσιμα, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα είναι ένας ακόμη λόγος που έχει ανεβάσει και τις τιμές στις πρώτες ύλες. (δ) Ως λόγοι, μπορούν να καταγραφούν επίσης το αυξημένο κόστος λόγω της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης, αλλά και (ε) η κερδοσκοπία που παρατηρείται λόγω αυτής όλης της αναταραχής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτές τις αυξήσεις σήμερα. Όπως προκύπτει, όλοι οι παράγοντες, οι οποίοι συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών, είναι εξωγενείς, κάτι που αποδεικνύει το πόσο επηρεάζεται ο συγκεκριμένος κλάδος από παράγοντες που δεν έχουν άμεση σχέση με την Κύπρο.

Αύξηση μέχρι και 70%

Πόση όμως είναι η αύξηση στις πρώτες ύλες και κατ’ επέκταση στο κατασκευαστικό κόστος, η οποία πονοκεφαλιάζει τόσο τους επαγγελματίες στον κλάδο, όσο και τους αγοραστές; Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των άμεσα εμπλεκομένων, το κατασκευαστικό κόστος έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο σε σχέση με πέρσι περίπου κατά 20%. Ωστόσο υπάρχουν υλικά, η αύξηση των οποίων είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα:

Η τιμή του σιδήρου έχει αυξηθεί κατά 70%,

του αλουμινίου κατά 40%,

των τούβλων κατά 20%,

της ξυλείας επίσης κατά 20%.

Πέραν αυτών, καταγράφεται αύξηση η οποία ακόμα δεν έχει υπολογιστεί επακριβώς και σε άλλα υλικά τα οποία επηρεάζουν συναφείς κλάδους, όπως είναι τα κεραμικά, τα είδη υγιεινής, ο χαλκός, αλλά και τα καύσιμα.

Ανολοκλήρωτα έργα

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.) Στέλιος Γαβριήλ σημείωσε μεταξύ άλλων, πως όλοι ελπίζουν ότι αυτή η κατάσταση δεν θα κρατήσει για πολύ και ότι τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο τα πράγματα θα επανέλθουν σε μια ομαλότητα. Αν όμως δεν συμβεί κάτι τέτοιο, αναμένεται να υπάρξουν συνέπειες τις οποίες θα βιώσουμε και εδώ στην Κύπρο. Όπως εξήγησε, με την αύξηση του κόστους, είναι πιθανό ορισμένα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη να μην ολοκληρωθούν, καθώς και κάποια άλλα να μην αρχίσουν καν.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, όλη αυτή η κατάσταση ενδεχομένως να επηρεάσει και έργα του δημοσίου και όχι μόνο του ιδιωτικού τομέα. Για παράδειγμα ένα έργο ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και προχωρούσε κανονικά μέχρι σήμερα. Σε περίπτωση που ο εργολάβος δεν είχε προαγοράσει τα υλικά, σήμερα θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση στις τιμές τους. Επομένως είτε θα ζητήσει παράταση στην ολοκλήρωση του, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, είτε αναπροσαρμογή του συμβολαίου με βάση τις σημερινές τιμές ώστε να μην επωμισθεί ο ίδιος ολόκληρο το αυξημένο κόστος.

Κερδισμένοι, χαμένοι ή συμβιβασμός

Τις εξελίξεις στην αγορά σχολίασαν και εκτιμητές ακινήτων με τους οποίους συνομιλήσαμε. Αυτό που επισημαίνουν ως ερώτημα, είναι κατά πόσο η αγορά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μπορέσει να απορροφήσει την αύξηση που προκύπτει ή κάποιος από τις εμπλεκόμενες πλευρές θα βρεθεί ζημιωμένος.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Λοϊζου, Διευθύνων Σύμβουλος της WiRE FS ανέφερε πως οι επαγγελματίες της αγοράς, οι οποίοι επηρεάζονται από το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, δηλαδή οι developers και οι εργολάβοι, αναμένεται να επιχειρήσουν να μετακυλίσουν μέρος της αύξησης στους αγοραστές. Το ερώτημα που προκύπτει σημείωσε είναι κατά πόσο οι αγοραστές θα αποδεχτούν την αυξημένη τιμή ή θα την αρνηθούν. Εάν, σημείωσε έχουν συγκεκριμένο budget για το ακίνητο που θέλουν να αγοράσουν ή έχουν εξασφαλίσει δάνειο και έδωσαν και προκαταβολή βάση συγκεκριμένης τιμής η οποία είχε συμφωνηθεί, τότε δεν αναμένεται να αποδεχτούν το αυξημένο κόστος. Σε τέτοια περίπτωση τι θα γίνει; Ένα ενδεχόμενο ανέφερε, είναι να επηρεαστεί η αξία της γης, ωστόσο αυτό δεν είναι βέβαιο αν θα προκύψει άμεσα ή σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Από την πλευρά του, ο Πόλυς Κουρουσίδης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων, σημειώνει ότι οι εξελίξεις αναφορικά με το κατασκευαστικό κόστος δεν έχουν επηρεάσει ακόμη τις πωλήσεις ακινήτων, όπως φαίνονται και στα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου και της Στατιστικής. Όσον αφορά τις τιμές, σημείωσε με τη σειρά του ότι οι εργολάβοι πιθανότατα θα προσπαθήσουν να μετακυλίσουν το κόστος στους αγοραστές. Αν οι αγοραστές το αποδεχτούν, τότε θα ζημιώσουν σε κάποιο βαθμό. Αν όχι τότε θα ζημιώσουν οι εργολάβοι. Υπάρχει όμως και μια τρίτη επιλογή, να μειώσουν οι εργολάβοι το ποσοστό κέρδους τους και να υπάρξει ένας συμβιβασμός με τους αγοραστές ώστε να μην βγει η μια από τις δυο πλευρές εντελώς ζημιωμένη.

Της Νικολέττας Λιβέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ