MC MEDIA NETWORK

Advertisment

«Ναυάγιο» για τις βρετανικές εξαγωγές στην ΕΕ, λόγω Brexit -Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Advertisment

Κατέρρευσαν οι βρετανικές εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο, καθώς οι επιχειρήσεις παλεύουν να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες που επιβλήθηκαν μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Βρετανία εξήγαγε αγαθά συνολικής αξίας μόλις 8,1 δισεκατομμυρίων στερλινών προς τις χώρες της ΕΕ, ποσό που αντιστοιχεί σε διολίσθηση 41% σε σχέση με το Δεκέμβριο της περυσινής χρονιάς.

Οι εισαγωγές επίσης σημείωσαν δραματική πτώση 29% στα 16,2 δισεκατομμύρια στερλίνες σε σύγκριση με το Δεκέμβριο, όταν οι βρετανικές εταιρείες σώρευσαν αγαθά από την Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει του Brexit. Η πτώση στις εξαγωγές και τις εισαγωγές αγαθών είναι η σημαντικότερη στη Βρετανία από το 1997.

- Advertisement -

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, το εμπόριο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ εξακολουθεί να διαταράσσεται από τα αυξημένα έξοδα αποστολής των αγαθών, τις καθυστερήσεις στις μεταφορές, τις απαιτήσεις πιστοποιητικών υγείας, αλλά και τις πιο περίπλοκες τελωνειακές απαιτήσεις στα σύνορα παρά την εμπορική συμφωνία αποχώρησης μεταξύ των δύο χωρών για την αποφυγή δασμών.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική οικονομική εφημερίδα, το μερίδιό της Βρετανίας στις συνολικές εξαγωγές από το μπλοκ των 27 χωρών έχει μειωθεί σημαντικά από το 17% σε 14% από το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Ορισμένοι δασμοί εξακολουθούν να επιβάλλονται σε αγαθά που εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια επανεξάγονται σε αγορές της ΕΕ έχοντας υποστεί ελάχιστη ή και καθόλου μεταποίηση.

Οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Βρετανία τον Ιανουάριο μειώθηκαν περίπου 30% σε ετήσια βάση, συνεχίζοντας μια τάση μείωσης του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών από το δημοψήφισμα του Brexit το 2016, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας.

Ξεχωριστά, η Ιταλία τον περασμένο μήνα ανέφερε πτώση των εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 38% σε ετήσια βάση και μείωση των εισαγωγών από τη Βρετανία κατά 70% τον Ιανουάριο – και οι δύο πολύ πιο απότομες μειώσεις από αυτές με άλλες χώρες. Η διαταραχή που προκλήθηκε από το Brexit έπληξε το αγγλο-γαλλικό εμπόριο στις αρχές του τρέχοντος έτους, αντανακλώντας τη μείωση της εμπορικής δραστηριότητας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων μεγάλων χωρών της ΕΕ

Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ποιος είναι ο αντίκτυπος του Brexit και τι ακριβώς οφείλεται στην κρίση της πανδημίας.

Βέβαια, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει το Brexit για τις Βρετανικές εταιρείες έρχεται από τη βιομηχανία της αλιείας στη Σκωτία, η οποία βρίσκεται στη δίνη μίας άνευ προηγουμένου κρίσης, λόγω της γραφειοκρατίας που έφερε το Brexit, που είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν στη Γηραιά Ήπειρο τα ψάρια όσο είναι ακόμα φρέσκα.

Δραματική πτώση καταγράφει και το εμπόριο αυτοκινήτων, λόγω της μειωμένης ζήτησης. Οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις σε τσιπάκια ηλεκτρονικών υπολογιστών, που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει και στο κλείσιμο κάποιων μονάδων παραγωγής.

Πηγή: economistas.gr

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment