MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Morgan Stanley: «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» για τη Βρετανία

Advertisment

Η έκτη σε μέγεθος μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αυτή της Βρετανίας, αντιμετωπίζει ιστορικές και περίπλοκες προκλήσεις.

Η πρώτη εξ αυτών είναι ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος ακόμα και όταν πρόκειται για τον δομικό (εξαιρουμένων δηλαδή των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας) κυμαίνεται στο 6,3%. Παράλληλα, η πληγείσα ισοτιμία της στερλίνας αυξάνει περαιτέρω το κόστος εισαγωγής προϊόντων. Επιπροσθέτως, το Brexit έχει περιορίσει την προσφορά νέου εργατικού δυναμικού ενώ έχει αυξήσει περισσότερο το εμπορικό κόστος, αυξάνοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό και αντισταθμίζοντας όποια πλεονεκτήματα θα προσέφερε υπό άλλες, θετικότερες, συγκυρίες η μείωση της αξίας της στερλίνας.

Η «ουροβόρος» κατάσταση αυτή είναι προφανής: ο υψηλός πληθωρισμός ωθεί την ισοτιμία του νομίσματος σε μείωση, η μείωση της ισοτιμίας του νομίσματος με τη σειρά της αυξάνει τον πληθωρισμό και ούτω καθεξής. Η ΒοΕ, από την πλευρά της, έχει μεν λάβει βήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά σύμφωνα με το zerohedge, οι αυξήσεις των επιτοκίων της ήταν χαμηλότερες από το αναμενόμενο τις προηγούμενες 6 εκ των 8 συνεδριάσεών της. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο οι επενδυτές αναμένουν, πια, αύξηση της τάξης των 320 μ.β. από τη ΒοΕ μεταξύ του Οκτωβρίου του 2022 και του Μαΐου του 2023, 140 μ.β. υψηλότερα από τις κινήσεις της Fed την αντίστοιχη περίοδο.

- Advertisement -

Οι «Συμπληγάδες» στις οποίες βρίσκεται παγιδευμένη η ΒοΕ είναι προφανείς. Σύμφωνα με την αναλυτή της Μorgan Stanley, Βασουντάρα Γκοέλ, «η επίδραση των υψηλών επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων θα περάσει στην πραγματική οικονομία σύντομα, δεδομένου και του αυξημένου κόστους διαβίωσης των βρετανικών νοικοκυριών».

Στροφή 180 μοιρών

Η κύρια προσέγγιση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αλλά η βρετανική κυβέρνηση είχε -μέχρι πρότινος- υποστηρίξει το αφήγημα φορομειώσεων και χαλάρωσής της, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει κατάρρευση της βρετανικής αγοράς ομολόγων.

Μετά την πρόσφατη παραίτηση του Βρετανού ΥΠΟΙΚ Κουάζι Κουάρτενγκ και την ανάθεση του Τζέρεμι Χαντ, η κυβέρνηση της Λιζ Τρας προχώρησε σε στροφή 180 μοιρών, «ξηλώνοντας» σχεδόν όλες τις φοροελαφρύνσεις. Σύμφωνα με τον Χαντ, η προγραμματισμένη περικοπή του φόρου εισοδήματος, του εταιρικού φόρου και του φόρου μερισμάτων ακυρώθηκε, ενώ «πάγωσε» και σειρά διατάξεων φορομειώσεων ύψους 32 δισ. στερλινών.

Όσο για την ενεργειακή κρίση, ο Χαντ ανακοίνωσε πως το πακέτο επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς θέρμανσης και ρεύματος θα συνεχιστεί έως τον Απρίλιο του 2023, όποτε και θα υπάρξει επαναξιολόγηση της κατάστασης. Σύμφωνα με τον Χαντ, «Η κύρια ευθύνη κάθε κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι θεωρεί απαραίτητο για την οικονομική σταθερότητά της. Καμία κυβέρνηση δεν ελέγχει τις αγορές, αλλά κάθε κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει σταθερότητα όσον αφορά τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής της κατάστασης. Αυτός είναι κι ένας από τους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τη συμπεριφορά των αγορών. Γι’ αυτόν τον λόγο, παρότι η πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί να μειώσει τον εταιρικό φόρο, αναγκαστήκαμε να εισακούσουμε τις ανησυχίες για τον μίνι προϋπολογισμό και να προχωρήσουμε σε ακύρωση των αποφάσεών μας».

Eπενδυτικές επιλογές

Τα προβλήματα της βρετανικής οικονομίας παραμένουν, μεν, σοβαρά, αλλά δεν αποδεικνύονται ανυπέρβλητα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αναλυτή της Morgan Stanley, Γουάντινγκ Λόου, η στερλίνα θα «γλιστρήσει» σε απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, ενώ ο Τέο Καψάλης έχει «long» τοποθετήσεις σε ό,τι αφορά τον 5ετή ΔΤΚ της Βρετανίας, με τα swaps να υπερβαίνουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων λόγω της αύξησης των εκδιδόμενων τίτλων και της αξίας του κρατικού ισολογισμού.

Τέλος, η «ασθενέστερη» στερλίνα ενδέχεται να δώσει ώθηση στις βρετανικές μετοχές σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, αν και δεν αποτελεί επενδυτική επιλογή, σύμφωνα με τον αναλυτή Γκράχαμ Σίκερ, δεδομένης της όλης υφεσιακής μακροοικονομικής πραγματικότητας που επικρατεί στη Γηραιά Ήπειρο. Οι αναλυτές της Morgan Stanley τονίζουν πως οι καλύτερες επενδυτικές επιλογές βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες αγορές, ιδιαίτερα σε αυτές της Νότιας Κορέας, της Ταϊβάν και της Βραζιλίας.

Πηγή: newmoney.gr

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment