MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Μην προσπαθείτε να προβλέψετε την επόμενη ύφεση

Advertisment

 

 

- Advertisement -

Η πρόβλεψη μιας πτωτικής αγοράς μπορεί να σας κάνει διάσημο στους κύκλους των χρηματοπιστωτικών αγορών, αλλά σίγουρα δεν είναι ένα εύκολο κατόρθωμα.

Οι αγορές δεν ακολουθούν ποτέ το ίδιο σενάριο περισσότερες από μία φορές, οπότε η προσπάθεια να προβλέψετε ένα αποκορύφωμα στις μετοχές είναι περισσότερο πρόβλεψη των ανθρώπινων συναισθημάτων παρά υπολογισμός ενός ακριβούς τύπου ή μιας εξίσωσης. Και οι άνθρωποι είναι απρόβλεπτοι, το λιγότερο.

Υπάρχουν αρκετές μεταβλητές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση στις μετοχές, αλλά το γεγονός με την υψηλότερη πιθανότητα είναι απλώς μια οικονομική συρρίκνωση. Οι μετοχές δεν χρειάζονται ύφεση για να πάνε σε μια πτωτική αγορά, αλλά μια ύφεση αυξάνει την πιθανότητα να δούμε μια πτωτική αγορά αν χρησιμοποιούμε την ιστορία ως οδηγό.

Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 10 από τις 12 περιόδους ύφεσης είδαν τον S&P 500 να φτάνει σε μια πτωτική αγορά, με συν-πλην 12 μήνες γύρω από μια οικονομική επιβράδυνση. Το παλιό αστείο είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει προβλέψει εννέα από τις περασμένες πέντε υφέσεις. Αυτό είναι ένα αξιοπρεπές μέσο όρο σε σύγκριση με την ατελείωτη παρέλαση κλήσεων ύφεσης από τους ειδήμονες, τους αναλυτές στρατηγικής και τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων μετά το τέλος της τελευταίας το καλοκαίρι του 2009.

Είναι κατανοητό γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να επικαλούνται ύφεση. Είναι βέβαιο ότι θα συμβεί τελικά. Ο κύκλος των επιχειρήσεων ονομάζεται κύκλος για έναν λόγο. Αλλά η οικονομική μηχανή δεν λειτουργεί σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Όπως ορίζεται από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, εδώ βλέπουμε κάθε ύφεση στις ΗΠΑ ξεκινώντας από τη Μεγάλη Ύφεση:

Η μεγάλη ύφεση του 2007 φαίνεται μικροσκοπική σε σύγκριση με την ύφεση που γνώρισε η οικονομία τη δεκαετία του 1930 και του 1940. Αξίζει να θυμηθούμε ότι οι ΗΠΑ ήταν κάποτε μια αναδυόμενη αγορά. Από το 1836 έως το 1927, η χώρα έπεφτε σε ύφεση κάθε τρία χρόνια περίπου. Η μέση συρρίκνωση ήταν μείωση του ΑΕΠ κατά 23%.

Από τη δεκαετία του 1980, οι οικονομικές περίοδοι ύφεσης ήταν λιγότερες και πιο απομακρυσμένες, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ έχει ωριμάσει. Εάν η τρέχουσα επέκταση διαρκέσει άλλα δυο χρόνια, θα είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ.

Ακόμα και αν λέγαμε την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία θα ξεσπάσει η επόμενη ύφεση, παραμένει το γεγονός ότι δεν μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτή τη γνώση όσο νομίζετε. Ρίξτε μια ματιά στην απόδοση του S&P 500 κατά τη διάρκεια, πριν και μετά από κάθε μία από αυτές τις οικονομικές περιόδους:

Η χρηματιστηριακή αγορά ήταν στην πραγματικότητα υψηλότερα κατά τη διάρκεια των μισών από τις 14 τελευταίες περιόδους ύφεσης. Οι μετοχές δεν παρουσιάζουν σαφή σημάδια ανόδου ή καθόδου στην περίοδο πριν από την οικονομική κάμψη. Οι μετοχές υποτίθεται ότι αποτελούν δείκτη μελλοντικής εκπλήρωσης, αλλά εξετάζοντας τις επιδόσεις κατά τους έξι μήνες που προηγούνται της ύφεσης, δεν φαίνεται να έχουν πολύ σταθερές προβλέψεις.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την απόδοση της αγοράς κατά τη διάρκεια αυτών των επιβραδύνσεων. Ενώ οι μετοχές κατατροπώθηκαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, της πιο πρόσφατης ύφεσης και της ύφεσης του 1937, η διψήφια συρρίκνωση το 1945 σημείωσε μεγάλη ανοδική πορεία στις τιμές των μετοχών. Το στοίχημα με τις υψηλότερες πιθανότητες για τους επενδυτές είναι να επενδύσουν όταν τελειώσει η ύφεση. Το μέσο κέρδος στους 12 μήνες μετά από ύφεση ήταν 14%.

Αυτό που το κάνει ακόμη πιο δύσκολο είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι βρισκόμαστε σε ύφεση όταν συμβαίνει. Ενώ ήταν αρκετά σαφές στα τέλη του 2008 ότι κάτι τρομερό συνέβαινε με την οικονομία, η NBER δεν ανακοίνωσε ότι ήταν μια ύφεση μέχρι τον Δεκέμβριο, ένα χρόνο μετά την επίσημη έναρξη της και μόλις έξι μήνες πριν τελειώσει. Η ύφεση που άρχισε το καλοκαίρι του 1990 δεν ανακοινώθηκε επισήμως μέχρι τον Απρίλιο του 1991, ένα μήνα μετά το τέλος της. Η ήπια συρρίκνωση που ξεκίνησε το 1980 δεν ανακοινώθηκε μέχρι ένα χρόνο αργότερα, καθώς η χώρα έφτασε σε μια νέα ύφεση.

Το θέμα είναι ότι κάθε οικονομικό και χρηματιστηριακό περιβάλλον είναι μοναδικό. Δεν υπάρχουν κανόνες που θα σας πουν πότε να βγείτε και πότε να ξαναμπείτε. Η σοβαρότητα της επόμενης ύφεσης θα έχει μεγάλη σχέση με το πώς παίζονται τα πράγματα στο χρηματιστήριο, αλλά όλα εξαρτώνται από το πόσο καλά θα τη χειριστούν οι επενδυτές όταν τελικά φτάσει. Το επίπεδο πανικού θα επικρατεί, και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να υπολογιστεί ή να προβλεφθεί.

Ακόμα κι αν είχαμε την δυνατότητα να σας πούμε την ακριβή ημερομηνία που θα ξεκινήσει η επόμενη ύφεση, δεν θα είχατε ιδέα πώς θα αποδώσουν οι μετοχές. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε ως επενδυτές είναι να δημιουργήσετε ένα χαρτοφυλάκιο αρκετά ανθεκτικό για να αντέξει σε ένα ευρύ φάσμα εξελίξεων. Πηγή: sofokleous10.gr

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment