MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Κρίσιμη σύνοδος κορυφής εντός της εβδομάδας των BRICS με μεγάλη ατζέντα

Advertisment

Οι ηγέτες της ομάδας κρατών BRICS, οι οποίοι συναντώνται την τρέχουσα εβδομάδα στη Νότια Αφρική, θα εξετάσουν την αύξηση των μελών του μπλοκ το οποίο αποτελείται σήμερα από πέντε χώρες, σε μια περίοδο μεγάλου ενδιαφέροντος από χώρες να καταστούν μέλη στους BRICS, που αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πλούτου

Οι αποκαλούμενες χώρες του BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας και το ενδιαφέρον για την ένταξη στο μπλοκ έχει αυξηθεί ενόψει της τριήμερης συνόδου κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Οι απόψεις μεταξύ της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής διίστανται όσον αφορά την αποδοχή νέων μελών στη λέσχη των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, η οποία αναζητά μια εναλλακτική λύση στη διεθνή τάξη που είναι υπό δυτική ηγεσία.

- Advertisement -

Αύξηση ενδιαφέροντος για ένταξη στους BRICS

Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι λένε ότι περισσότερες από 40 χώρες έχουν εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον για την ένταξή τους στους BRICS από όλο τον “Παγκόσμιο Νότο”, έναν ευρύ όρο ο οποίος αναφέρεται σε κράτη εκτός της Δύσης.

Όπως και τα ίδια τα μέλη των BRICS, οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν διαφορετικά πολιτικά συστήματα, άνιση οικονομική ισχύ και αντίθετες διπλωματικές θέσεις και είναι τόσο διαφορετικές πολιτιστικά και γεωγραφικά όσο η Αργεντινή, η Σαουδική Αραβία, το Καζακστάν και το Βιετνάμ.

Πολλές από αυτές είναι παραδοσιακά αδέσμευτα έθνη, όπως η Ινδονησία και η Αιθιοπία, και ορισμένες είναι ανοιχτά εχθρικές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα.

Περίπου 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με αξιωματούχους.

“Επέκταση και ενίσχυση”

Αναλυτές αναφέρουν ότι η Κίνα, η ισχυρότερη οικονομία στους BRICS, επιθυμεί να αναπτύξει ταχέως το γκρουπ σε κάτι παρόμοιο με την ομάδα κρατών των G7, των πλούσιων δημοκρατιών.

Τον Ιούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi περιέγραψε τις BRICS ως “την πιο σημαντική πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων χωρών” και δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με άλλα μέλη για να “επεκτείνει και να ενισχύσει” το μπλοκ.

Οι BRICS προσφέρουν στο Πεκίνο ένα φόρουμ όπου μπορεί να “αυτοπροβληθεί ως ένα είδος πρωταθλητή ή πρωτοπόρου του αναπτυσσόμενου κόσμου και του παγκόσμιου Νότου”, δήλωσε ο Μπράιαν Χαρτ από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

“Το Πεκίνο βλέπει τους BRICS ως έναν πολύ μοναδικό χώρο για την επέκταση της επιρροής του σε παγκόσμιο επίπεδο”, δήλωσε ο Χαρτ, συνεργάτης του think tank με έδρα την Ουάσινγκτον.

Φίλοι και εχθροί

Η Ρωσία και η Νότια Αφρική υποστηρίζουν την προσθήκη νέων μελών, αλλά αυτή η επιθυμία έρχεται σε αντίθεση με την Ινδία, την άλλη μεγάλη δύναμη των BRICS και οικονομικό και γεωπολιτικό αντίπαλο της Κίνας.

Το Νέο Δελχί είναι επιφυλακτικό για το ενδεχόμενο οι BRICS να γίνουν όργανο του Πεκίνου για να προβάλλει την ατζέντα του και οι αναλυτές λένε ότι αυτό το αντικρουόμενο συμφέρον θα μπορούσε να καθορίσει ποιος θα μπορούσε να γίνει δεκτός τα επόμενα χρόνια.

“Η διαφωνία της Κίνας και της Ινδίας σχετικά με την αύξηση των μελών θα διαμορφώσει τις προοπτικές των επίδοξων χωρών των BRICS και το μέλλον του οργανισμού”, έγραψε ο Hung Tran, μη μόνιμος ανώτερος συνεργάτης του Atlantic Council αυτόν τον μήνα.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι κατά την εξέταση νέων μελών, η Νότια Αφρική, η Ινδία και η Βραζιλία πρέπει να εξισορροπήσουν την επιθυμία για δεσμούς με την Κίνα και τη Ρωσία έναντι του κινδύνου να αποξενωθούν από έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χαρακτήρας και επιρροή

Ο Cobus van Staden, ανώτερος ερευνητής στο Νοτιοαφρικανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (SAIIA), δήλωσε ότι ακόμη και η αποδοχή λιγότερο αμφιλεγόμενων μελών θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά το προφίλ και την επιρροή των BRICS.

“Για παράδειγμα, αν η Σαουδική Αραβία προσχωρήσει, αυτό θα έφερνε επίσης κατά κάποιο τρόπο πρόσθετο γεωπολιτικό βάρος στο μπλοκ”, πρόσθεσε.

Τρία επίδοξα μέλη – το Μπαγκλαντές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος – έγιναν δεκτά τα τελευταία χρόνια στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS η οποία επιδιώκει να προσφέρει μια εναλλακτική λύση σε σχέση με την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εξετάζεται επίσης η αίτηση της Ουρουγουάης να ενταχθεί στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα με έδρα τη Σαγκάη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Naledi Pandor χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως ένα είδος διεύρυνσης του μπλοκ και δήλωσε ότι στα μέλη των BRICS στη σύνοδο κορυφής θα παρουσιαστεί πρόταση σχετικά με τα κριτήρια εισδοχής για τα νέα μέλη.

“Είναι δύσκολο να δούμε ποια θα είναι τα κριτήρια για την εισδοχή νέων μελών. Οι BRICS είναι μια πολύ διαφορετική ομάδα και είναι αμφίβολο αν η Κίνα είναι αρκετά ισχυρή για να ασκήσει τη θέλησή της”, δήλωσε ο John Stremlau από το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment