MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Από το bitcoin στο… Μπελίζ

Advertisment

 


Η χρονιά που φεύγει ήταν μια πολύ καλή χρονιά για να αποκτήσει ή να διατηρήσει κάποιος τις θέσεις που κατέχει σε bitcoin. Ηταν παράλληλα μια πολύ κακή χρονιά για επενδύσεις σε σομ που είναι το νόμισμα του Ουζμπεκιστάν.

- Advertisement -

Μια ματιά στους νικητές και τους ηττημένους ανά την υφήλιο, κάνει φανερό ότι, σε γενικές γραμμές, τα assets με το μεγαλύτερο ρίσκο είχαν καλές επιδόσεις, ενώ υπήρξε αισιοδοξία για τις μετοχές, τα κρατικά ομόλογα αναδυόμενων οικονομιών και τα επιχειρηματικά ομόλογα. Οι τίτλοι που γενικά αποτιμώνται ως το πιο ασφαλές στοίχημα με τη χαμηλότερη μεταβλητότητα, όπως τα ιαπωνικά ομόλογα – έμειναν πίσω.

Το προϊόν πάντως που κατά γενική ομολογία τράβηξε πάνω του το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον το 2017 ήταν τα κρυπτονομίσματα. Το bitcoin ενισχύθηκε άνω του 1.500% ενώ λιγότερο γνωστά όπως το ethereum και το litecoin ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον 6.000%. Την ίδια ώρα πάντως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προειδοποιούσαν για τεράστια φούσκα.

 

Μετοχές

Οι «ταύροι» στην Ουκρανία είχαν μια καλή χρονιά μετά την ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Μάιο ότι βλέπει «σημάδια ανάκαμψης» για την οικονομία της χώρας και «μια πολλά υποσχόμενη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη». Οι ουκρανικές μετοχές απετέλεσαν τμήμα ενός ευρύτερου ράλι στις αναδυόμενες αγορές καθώς οι επενδυτές συγκεντρώθηκαν σε αυτές με την ελπίδα υψηλότερων αποδόσεων.

Δεν ήταν όμως καλός χρόνος να ποντάρετε σε μετοχές του Κατάρ και του Πακιστάν. Η χώρα του Περσικού Κόλπου βρέθηκε στη δίνη ενός χάους στα μέσα του έτους, όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος επέβαλαν διπλωματικό και εμπορικό εμπάργκο.

Στο Πακιστάν, ο γενικός δείκτης έφθασε σε υψηλά επίπεδα, αλλά επίσης δέχθηκε πλήγμα από τους ξένους που τραβούσαν χρήματα από την αγορά.

Το χρηματιστήριο της Βενεζουέλας σημείωσαν 3.865% κέρδος φέτος, ωστόσο αποκλείστηκε από τη λίστα του Bloomberg, γιατί, όπως εξηγεί το πρακτορείο, η άνοδος αυτή οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην επίδραση της ταχείας υποτίμησης του νομίσματος.

 

Ομόλογα

Η μακρόχρονη αισιοδοξία για τα assets σταθερού εισοδήματος συνεχίστηκε το 2017, αψηφώντας και πάλι τις προβλέψεις ότι ο ταχύτερος πληθωρισμός και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα την τερμάτιζαν. Οι καλύτερες επιδόσεις διεθνώς ήταν σε ομόλογα που μέχρι χθες ήταν οι μεγάλοι χαμένοι, όπως οι ελληνικοί τίτλοι και εκείνοι της Αργεντινής.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και το μικροσκοπικό Μπελίζ στην Κεντρική Αμερική που σημείωσε εντυπωσιακά κέρδη στην κατηγορία κυβερνητικού χρέους αναδυόμενων αγορών μετά από αναβάθμισή του από τη Moody’s τον Απρίλιο.

Όσον αφορά τα εταιρικά ομόλογα, τα αμερικανικά χρεόγραφα υψηλής απόδοσης εμφάνισαν ευρεία διασπορά των αποτελεσμάτων, από τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων και ποτών, τις επιχειρήσεις λιανικής και των μεταφορών μέχρι το πλήγμα για τους κατόχους ομολόγων που πωλούνται από τη Cenveo Corp.

Στην κατηγορία εταιρικού χρέους των αναδυόμενων αγορών, μια ινδονησιακή ενεργειακή εταιρεία πρωτοστάτησε, ενώ οι τίτλοι που συνδέονται με τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική Odebrecht SA – που εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς που εκτείνεται σε ολόκληρη τη Νότκανείς.ακνεός.

 

Εμπορεύματα

Το παλλάδιο που χρησιμοποιείται σε συσκευές ελέγχου ρύπων για βενζινοκίνητα οχήματα είχε τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των πολύτιμων μετάλλων φέτος, με άνοδο 50%, λόγω της προσδοκίας για αυξημένη χρήση τέτοιου είδους οχημάτων. Ο χαλκός και το αλουμίνιο είχαν επίσης μια καλή χρονικά, λόγω των βελτιωμένων προοπτικών για την οικονομία διεθνώς, με συνεπακόλουθη την αύξηση των πιθανοτήτων για μεγαλύτερη χρήση βιομηχανικών μετάλλων.

Στον αντίποδα, ζάχαρη και φυσικό αέριο είχαν μια κακή χρονιά, με τη ζάχαρη να υποχωρεί λόγω ανησυχιών για παγκόσμιο πλεόνασμα και το φ/α να χτυπά χαμηλό 10 μηνών μετά από δύο διαδοχικούς θερμούς χειμώνες που άφησαν ανέγγιχτα αρκετά αποθέματα.

 

Νομίσματα

Ο μεγαλύτερος κερδισμένος ήταν κατά τι απρόσμενος: το νέο μετικάλ της Μοζαμβίκης, στην Ανατολική Αφρική. Στον αντίποδα το σομ του Ουζμεπκιστάν που είχε αναταράξεις όταν το κράτος που είναι πλούσιο σε κοιτάσματα χρυσού, σταμάτησε να καθορίζει την τιμή του ανάλογα με την ισοτιμία του με το δολάριο. Πηγή: newmoney.gr

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment