Διαφωνεί το ΕΤΕΚ για πολυώροφο συγκρότημα στον Εναέριο Λεμεσού

Διαφωνεί το ΕΤΕΚ για πολυώροφο συγκρότημα στον Εναέριο Λεμεσού

Την αντίθεσή της στην πρόθεση του Δήμου Λεμεσού για δημιουργία ενός μεγάλου, πολυώροφου κτιριακού συγκροτήματος εντός του χώρου στάθμευσης “Εναερίου”, εκφράζει με σημερινή ανακοίνωση του το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ).

Συγκεκριμένα, το ΕΤΕΚ θεωρεί ότι η αξιοποίηση του συγκεκριμένου τεμαχίου, το οποίο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης με θέα προς τη θάλασσα, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα εμβληματικό σημείο αναφοράς και ένα χώρο συνεύρεσης των κατοίκων και των επισκεπτών της Λεμεσού, ο οποίος θα προσφέρει στιγμές χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς και ηρεμίας.

Λόγω του ότι η Λεμεσός, όπως και οι άλλες πόλεις της Κύπρου, προστίθεται, δεν διαθέτουν επαρκείς ανοικτούς δημόσιους χώρους όπως πάρκα και πλατείες, σε αντίθεση με πλείστες άλλες ευρωπαϊκές πόλεις,” θεωρούμε ότι ο Εναέριος αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την κάλυψη του κενού αυτού”.

Το Επιμελητήριο προτείνει όπως, ο χώρος του Εναερίου διαμορφωθεί κατάλληλα ούτως ώστε να περιλαμβάνει μια μεγάλη πλατεία με έντονη παρουσία δένδρων και άλλου πρασίνου, καθώς και ήπιας μορφής χώρους αναψυχής, μέσα στα πλαίσια της αειφόρου, βιώσιμης ανάπτυξης και της συμβολής της για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ένας τέτοιος χώρος, σημειώνει, αναμένεται να ταυτιστεί, σε βάθος χρόνου, με την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης, να συμβάλει τα μέγιστα στην κοινωνική ζωή, στη φιλοξενία υπαίθριων εκδηλώσεων, στη ζωτικότητα της πόλης, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης και του περιβάλλοντος, “αφού θα απορροφά τοξικούς και άλλους ρύπους, συμβάλλοντας περαιτέρω στην επίτευξη των δεσμευτικών στόχων της χώρας μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Το ΕΤΕΚ θεωρεί πως η απόφαση για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου ή/και ξενοδοχείου, είναι άστοχη, ειδικότερα μετά τη δημιουργία μεγάλων ιδιωτικών συνεδριακών κέντρων και αριθμού ξενοδοχείων τύπου «boutique» στην περιοχή και βρίσκεται σε αντίθεση με τις πρόνοιες του Σχεδίου Περιοχής.

“Τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης του Σχεδίου Περιοχής, θα έπρεπε το θέμα αυτό να ενταχθεί στη συζήτηση της αναθεώρησης και όχι να γίνεται αποσπασματική προσπάθεια επίλυσης του εκτός πολεοδομικού πλαισίου”, συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Το ΕΤΕΚ θεωρεί ότι, η οποιαδήποτε ανάπτυξη στο συγκεκριμένο χώρο, πρέπει να προέλθει μέσω της αξιοποίησης των βασικών αρχών ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, να είναι ήπιας μορφής, και να απευθύνεται στις άμεσες ανάγκες του κοινού για ξεκούραση, ηρεμία, ψυχαγωγία και εστίαση.

Προτείνει επίσης όπως η αξιοποίηση του χώρου αυτού να συμπεριλάβει την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης, που να εξυπηρετεί, όχι μόνο την πλατεία, αλλά και τη γύρω περιοχή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο σχεδιασμός και ο τρόπος χρήσης του χώρου στάθμευσης πρέπει να εμπίπτουν εντός των στόχων του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της πόλης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Tags: ETEK

About Author