Corporate PR: Όταν κάποιοι αυτοσχεδιάζουν, οι ειδικοί μεγαλουργούν

Corporate PR: Όταν κάποιοι αυτοσχεδιάζουν, οι ειδικοί μεγαλουργούν

 


Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι η δημιουργική βιομηχανία του μέλλοντος, θεωρεί η Director της pr:partners, Joanna Κασουλίδου, τονίζοντας  πως το Corporate PR δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια απλή υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ο οποιοσδήποτε, αλλά σαν ένα musthave tool για τις σύγχρονες επιχειρήσεις που θέλουν να πάνε μπροστά.

 

Ποια είναι αυτήν τη στιγμή η εικόνα στην αγορά επικοινωνίας στη Κύπρο και πώς επηρεάζει τις εταιρείες Δημοσίων Σχέσεων του χώρου;  Η αγορά μας εξορθολογίστηκε αρκετά και αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα. Οι αγγελίες για προσλήψεις στον τομέα μας είναι συστηματικά on air και οι ανακοινώσεις των new business pitches σχεδόν καθημερινές. Η ύφεση της κυπριακής οικονομίας με την κρίση του 2013, είχε επηρεάσει αρνητικά όλες τις εταιρείες του χώρου που είχαν πλημμελή οικονομική διαχείριση, καθώς και λανθασμένα κοστολογημένη τιμολογιακή πολιτική, η οποία οδήγησε σε αθέτηση της υποσχόμενης ποιότητας υπηρεσιών. Γι’ αυτό τα τελευταία τρία χρόνια είδαμε πολύ σημαντικές αλλαγές στον τομέα της επικοινωνίας, με νέες υπηρεσίες να μπαίνουν στο portfolio των εταιρειών επικοινωνίας που παρέμειναν αλώβητες, σε αντίθεση με άλλες που δεν καταφέραν να επιβιώσουν.

Πού πρέπει να εστιάζει μια σωστή εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων σήμερα και ποιες υπηρεσίες πρέπει να προσφέρει; Οι Δημόσιες Σχέσεις αποτελούν τη δημιουργική βιομηχανία του μέλλοντος, που απαιτεί αρμονικό συγχρονισμό όλων των ειδικοτήτων της επικοινωνίας με τη μέγιστη απόδοση που ζητήθηκε ποτέ. Σήμερα, βλέπουμε μια τεράστια βελτίωση όσον αφορά τον επιχειρηματικό κόσμο και γενικά στην ανάκαμψη της αγοράς. Αυτό δημιουργεί την αναγκαιότητα για μια επιχείρηση, να έχει σύμμαχο της μια δυνατή εταιρία Δημοσίων Σχέσεων, η οποία να εστιάζει αδιαπραγμάτευτα στην αρτιότητα όλων των υπηρεσιών που προσφέρει. Αυτό σημαίνει πως ό,τι υπόσχεται θα πρέπει να μπορεί και να το φέρει εις πέρας. Η ικανότητα και ο επαγγελματισμός που απαιτούνται για να μπορεί μια εταιρεία να τηρεί τις υποσχέσεις της, είναι αυτό που διακρίνει την pr:partners και την ξεχωρίζει στο επικοινωνιακό παιχνίδι. Επειδή ακριβώς αναγνωρίζουμε τις σύγχρονες τάσεις και τις αυξανόμενες απαιτήσεις στους τομείς της στρατηγικής επικοινωνίας και των Δημοσίων Σχέσεων παγκοσμίως, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε όλα όσα υποσχόμαστε χωρίς καμία αμφιβολία. Με ένα πλήρες portfolio υπηρεσιών Corporate και Brand επικοινωνίας, η ομάδα μας εξετάζει εις βάθος τις ανάγκες των πελατών, αξιοποιεί στοιχεία ερευνών, σχεδιάζει αποτελεσματικές offline & online λύσεις επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, βασιζόμενη σε εξαίρετες τεχνικές επικοινωνίας, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται έξυπνα τη νέα πραγματικότητα αλληλεπίδρασης των νέων μέσων επικοινωνίας. Η κουλτούρα και οι απαιτήσεις μας όσον αφορά τον επαγγελματισμό, το know-how, την εξειδίκευση, το ταλέντο και την ακεραιότητα των στελεχών μας, σε συνδυασμό με το εργασιακό περιβάλλον και τον δυναμισμό της εταιρείας, ενορχηστρώνουν μέχρι σήμερα την επιτυχία μας.

Θα λέγατε πως σήμερα οι εταιρείες θα έπρεπε να επενδύουν περισσότερο στις Δημοσιές Σχέσεις παρά πριν; Καταρχάς ο επιχειρηματικός κόσμος τα τελευταία χρόνια έμαθε καλά τι ακριβώς είναι οι Δημοσιές Σχέσεις και τι υπηρεσίες μπορεί ο κλάδος να προσφέρει για το καλό της εικόνας της εταιρείας τους. Τα τελευταία χρόνια επίσης παρατηρούμε ότι το κοινό είναι περισσότερο δύσπιστο απέναντι σε μηνύματα και τρόπους επικοινωνίας. Αυτό καλεί την επικοινωνία της κάθε επιχείρησης να γίνει πιο τολμηρή, ειλικρινής και διάφανης προς το κοινό της, για να μεταδώσει σωστά στοχευμένα μηνύματα με ουσία και περιεχόμενο. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται μια αυξανόμενη ανάγκη για συναισθηματικό δέσιμο των καταναλωτών με τα brands, καθώς και μια ανάγκη να νιώσει ο καταναλωτής ότι η εταιρεία που επιλέγει επιστρέφει αξία στην κοινωνία. Οι εταιρείες Δημοσίων Σχέσεων οφείλουμε να ενστερνιζόμαστε το εκάστοτε ‘status quos’ της εποχής και να λειτουργούμε ως καταλύτες στους πελάτες μας, γεφυρώνοντας τις ανάγκες της κοινωνίας με τις δικές τους, με δημιουργικό τρόπο σε όλα τα επίπεδα της επικοινωνίας και με όλα τα διαθέσιμα μέσα και κανάλια. Στρατηγική ματιά, στοχευμένη στρατηγική, δημιουργικότητα, υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και η αποτελεσματική αξιοποίηση των νέων μέσων επικοινωνίας είναι ορισμένα από τα βασικά ζητούμενα των επιχειρήσεων, στα οποία η ομάδα στη pr:partners έχει διακριθεί.

Τι είναι αυτό που άλλαξε τα τελευταία χρόνια στις απαιτήσεις των πελατών όσον αφορά τις υπηρεσίες Δημοσίων Σχέσεων πέρα από την «επικράτηση» των social media; Τα στελέχη των Δημοσίων Σχέσεων είναι πλέον η φυσική και ανθρώπινη καθημερινή προέκταση των πελατών τους. Οφείλουν σήμερα να είναι πολυπράγμονες και πολυγνώστες. Είναι η άλλη πλευρά του ακουστικού, του e-mail, του messenger, που χρησιμοποιούνται αδιαλείπτως για να ανταλλάσσονται απόψεις, ιδέες, προβληματισμοί, ανησυχίες, νούμερα, στόχοι κ.λπ. Κατά συνέπεια, οι απαιτήσεις των πελατών πολλαπλασιάζονται και οι Δημοσιοσχετίστες που καταφέρνουν να τις απαντούν με άριστα αποτελέσματα είναι αυτοί που στο τέλος φεύγουν με το ‘χρυσό’ από την αρένα της επικοινωνίας. Οι πολύ-επίπεδες υπηρεσίες που προσφέρουν τα στελέχη μας, σε συνδυασμό με τον στρατηγικό τρόπο που προσεγγίζουμε κάθε ζήτημα εταιρικής και προϊοντικής επικοινωνίας, μας βοηθά καθημερινά να επιβεβαιώνουμε το αυξημένο πελατολόγιο μας, ενώ ταυτόχρονα να επιτυγχάνουμε άμεσα και απτά αποτελέσματα σε μια αγορά που οι σοβαρές επιχειρήσεις πλέον απαιτούν στρατηγικούς συνεργάτες που να τους προσφέρουν ολιστικές λύσεις στις Δημοσιές Σχέσεις τους, άμεση εξυπηρέτηση και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Θεωρείτε πως υπάρχουν στην αγορά γραφεία Δημοσίων Σχέσεων που δεν είναι άρτια καταρτισμένα; Στην Κύπρο δυστυχώς κάποια γραφεία έχουν κάπως παρερμηνεύσει τον όρο ‘Δημόσιες Σχέσεις’. Οι Δημοσιές Σχέσεις είναι μια ολόκληρη επιστήμη και ένας τομέας καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη και μακροημέρευση κάθε εταιρείας, προϊόντος και υπηρεσίας. Ως επαγγελματίες του κλάδου, οφείλουμε να τοποθετούμαστε στην ευρύτερη αγορά με τη δέουσα σοβαρότητα. Επιστρατεύοντας όλη μας την εμπειρία για να διαχειριστούμε τα καίρια ζητήματα που αφορούν τις παραδοσιακές υπηρεσίες Δημοσίων Σχέσεων όπως: media relations, media office, event management, digital pr, influencers endorsements και φυσικά το Corporate PR που είναι και ο βασιλιάς στο σκάκι της επικοινωνίας. Όσο πιο έμπειρο, δυναμικό και σωστά καταρτισμένο με τις πιο πάνω υπηρεσίες είναι το γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και τα στελέχη του, τόσο μεγαλύτερο είναι το ROI (return of investment) και το quality & status του πελατολογίου που διαχειρίζεται.

Μιλήστε μας λίγο για το Corporate PR. Σε τι αφορά; Είναι χωρίς υπερβολή ένα must-have tool για την κάθε επιχείρηση που την ενδιαφέρει η εικόνα και η φήμη της. Το Corporate PR είναι μια υπηρεσία Δημοσίων Σχέσεων ακόμα πιο δυσεύρετη στην κυπριακή αγορά, με ελάχιστα γραφεία επικοινωνίας να είναι σε θέση να την προσφέρουν σωστά. Στη pr: partners η εξειδικευμένη ομάδα του Corporate PR προσφέρει υπηρεσίες όπως Public Affairs, Issues & Crisis Management, CEO Image Relations, Reputation Management, CSR, Lobbying αλλά και τη διοργάνωση Corporate Events, στα οποία και οφείλουμε την ηγετική μας θέση στην αγορά. Η εξειδίκευση της ομάδας στα διάφορα corporate projects είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διαθέτει η pr:partners και αυτό φαίνεται από τη τεραστία γκάμα σημαντικών πελατών στο portfolio αλλά και στη ζήτηση της συγκεκριμένη υπηρεσία, που αυξάνεται ραγδαία.

Ποιες είναι σήμερα οι βασικές τάσεις στον χώρο των Δημοσίων Σχέσεων και τι αλλάζει στα επόμενα χρόνια; Η αγορά της επικοινωνίας έχει καταγράψει πολύ σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να αλλάζει προς ένα καθ’όλα ολιστικό μοντέλο. Γεγονός που απαιτεί από τα γραφεία Δημοσίων Σχέσεων να διασφαλίζουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε paid, owned, shared και earned media. Οι επαγγελματίες του χώρου αντιμετωπίζουμε μια συνεχή πρόκληση: οφείλουμε να εξελισσόμαστε διαρκώς, να κατανοούμε τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες και να απαντάμε σε αυτές με δημιουργικότητα, στρατηγική ματιά και αποτελεσματικότητα. Πρέπει να σκεφτόμαστε πριν από τους πελάτες μας, για τους πελάτες μας. Να παίρνουμε ρίσκα, να ανατρέπουμε τα δεδομένα, να λειτουργούμε ως η κινητήριος δύναμή τους. Σε έναν κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται και σε ένα τόσο ευμετάβλητο επιχειρηματικό περιβάλλον, υπηρεσίες όπως είναι η εσωτερική επικοινωνία (internal pr) που έρχεται να υποστηρίξει την αφοσίωση των εργαζομένων, μετά από πλάνα αναδιαρθρώσεων, διοικητικών αλλαγών ή διαχείρισης ζητημάτων και κρίσεων, βρίσκονται πολύ υψηλά στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, η ταχύτητα με την οποία κινείται η πληροφορία λόγω των digital μέσων, καθώς και η αύξηση της χρήσης των νέων Μέσων επικοινωνίας, αυξάνουν δραματικά την ανάγκη για υπηρεσίες digital PR, native content creation και social media management. Το ψηφιακό περιβάλλον και τα social media έχουν αλλάξει καθοριστικά τον τρόπο που επικοινωνούμε ως άτομα, ως πελάτες, καταναλωτές, ή ακόμη απλοί παρατηρητές απέναντι στις εκάστοτε εταιρείες και οργανισμούς. Η επικοινωνία έχει πάρει τη μορφή real-time διαλόγου ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερομένους, όπου το περιεχόμενο και η εικόνα αποκτούν μια νέα διάσταση. Τα νέα μέσα αποτελούν την ιδανική πλατφόρμα ανάπτυξης εκατομμυρίων διαλόγων και συνομιλιών με τους καταναλωτές σε διάφορα κανάλια επικοινωνίας εύκολα και προσβάσιμα. Εδώ λοιπόν είναι που παίζεται όλο το παιχνίδι διότι σου δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσεις το ψηφιακό περιβάλλον και να προσεγγίζεις με διαφορετικό τρόπο την επικοινωνία, δημιουργώντας αυθεντικό περιεχόμενο και συζητήσεις που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον. Ως ένας κλάδος που εξειδικεύεται παραδοσιακά στην παραγωγή περιεχομένου, οι Δημόσιες Σχέσεις μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στην οποιανδήποτε on line συζήτηση, ειδικά στην εποχή μας που απαιτεί να απομακρυνθούμε από τις μαζικές προσεγγίσεις κοινού και να στραφούμε στην ‘προσεκτικά στοχευμένη επικοινωνία’.

Οι επαγγελματίες των Δημόσιων Σχέσεων στη Κύπρο είναι κατάλληλα εφοδιασμένοι για να απαντήσουν στις ανάγκες πελατών και επιχειρήσεων στη σημερινή πολύπλοκη και digital εποχή; Αυτό θεωρώ έχει κριθεί εκ του αποτελέσματος. Δηλαδή, καλώς είτε κακώς στον κλάδο μας, αυτό που λένε ‘η προσπάθεια είναι που μετράει’ δεν ισχύει. Εμείς, ως pr:partners, έχουμε σαν στρατηγική να επιλέγουμε άξιους επαγγελματίες, έτοιμους να ριχτούν στο ριγκ για πρωταθλητισμό. Όταν συγκαταλέγεσαι ανάμεσα στους καλύτερους, το αργυρό μετάλλιο, δεν το έχεις καν στις επιλογές σου. Τα 12 στελέχη της ομάδας μας, όχι μόνο γνωρίζουν, αλλά και έχουν ήδη φέρει απτά αποτελέσματα τόσο στην εταιρεία όσο και στους πελάτες μας, σε επίπεδο Consumer & Brand PR, Corporate Communication, Media Relations, Digital PR, Internal PR κτλ. Οι επαγγελματίες μας έχουν το know-how όσον αφορά ATL & BTL, είναι δημιουργικοί, εξαιρετικοί ‘storytellers’, με άριστες σχέσεις με τα ΜΜΕ και δικτυωμένοι καταλλήλως, ώστε να είναι σε θέση να συμβουλεύσουν με συνέπεια τους πελάτες μας, ικανοί να εφεύρουν σύγχρονες λύσεις, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες και δυνατότητες που εμφανίζονται στην αγορά. Έχουν την προσωπική ευελιξία και stamina για να χειρίζονται πολλαπλές ενέργειες και projects σχεδόν ταυτόχρονα, ενώ αναπτύσσουν σχέσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προς όφελος πάντα των πελατών μας, γιατί στην τελική, αυτή είναι η δουλειά μας.

Μέσα σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον, γεμάτο προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, ποιοι είναι οι στόχοι της pr:partners για το άμεσο μέλλον;

Αν στην pr:parters μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για κάτι, είναι για το γεγονός ότι εδώ και 19 χρονιά δυναμώνουμε με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο χώρο των Δημοσίων Σχέσεων και της Στρατηγικής Επικοινωνίας, προσφέροντας φρέσκια ματιά και μοντέρνα προσέγγιση, εστιασμένη 100% στις ανάγκες των πελατών και συνεργατών μας. Τα έργα μας διακρίνονται για τη δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητα τους, τόσο στο παραδοσιακό PR όσο και στο Corporate PR. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να απολαμβάνουμε την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση μεγάλων εταιριών και οργανισμών με τους οποίους συνεργαζόμαστε, όπως είναι η Τράπεζα Κύπρου, η ΟΠΑΠ, η Eurolife, η CYTA, η ΑΗΚ, η Ermes Group, η Shell, η Microsoft και πολλοί άλλοι. Με την Partners Y&R και την BYTE Digital Agency, είμαστε μια οικογένεια και μέρος της επιτυχίας μας το οφείλουμε αδιαμφισβήτητα σε όλους τους 45 συναδέλφους, και φυσικά στους ιδρυτές και ιδιοκτήτες της εταιρείας, Λούκα Γρηγορά και Τάσια Γιανναρά – Γιαλλουρίδου που μοιράζονται μαζί μας το όραμα τους καθημερινά. Όλο αυτό μας βοηθά να χτίζουμε το μέλλον μας με αξίες, επαγγελματισμό, γνώση, ταλέντο, πολλή δουλειά και συναίσθημα… αλλά προπάντων με αγάπη και πάθος. Γατί πιστεύουμε πως όταν παθιάζεσαι με αυτό που κάνεις, κάθε επιτυχία αποτελεί σκαλοπάτι για μια μεγαλύτερη στο μέλλον.

Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στους ανθρώπους μας, στις ακόμα καλύτερες υπηρεσίες για τους πελάτες μας. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την κάθε πρόκληση ως πολύτιμη ευκαιρία για ανάπτυξη και θα συνεχίσουμε να είμαστε ανήσυχα πνεύματα για να έχουμε ακόμα πιο δυνατά αποτελέσματα και ακόμα πιο χαρούμενους πελάτες. Έτσι, προασπίζουμε το μέλλον του γραφείου μας, των ανθρώπων μας και εξασφαλίζουμε την επιτυχία των πελατών μας.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος

 

About Author