MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Συζήτηση για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον Ελληνισμό

Advertisment

 


Προβληματισμός και ανησυχία, αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον αν αλλάξουν πολλά στην ως τώρα πορεία εκφράστηκαν από τέσσερις διακεκριμένους ακαδημαϊκούς από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, στη συζήτηση που διεξήχθη στην κατάμεστη αίθουσα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη Μακεδονίτισσα, με θέματα που αφορούσαν στην Κυπριακή πραγματικότητα σε συνάρτηση με τα Ελληνοτουρκικά, την κρίση στη Μέση Ανατολή, τα ενεργειακά και τα Ευρωπαϊκά δρώμενα. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Εστία Ελλάδος Κύπρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

- Advertisement -

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία του Κυπριακού και την οικονομική κατάσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία, μίλησε για την αβεβαιότητα που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας και για την απουσία πολιτικής της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Αυτά που επιχειρήθηκε να περάσουν στην Ελβετία θα ήταν αδύνατο να λειτουργήσουν στην πράξη. Ο στόχος είναι δύσκολος και χρειάζεται πολλή δουλειά  για να πεισθεί η διεθνής κοινότητα για την αναγκαιότητα αλλαγής πορείας  στο Κυπριακό», τόνισε προσθέτοντας ότι το ενεργειακό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης, ακόμα και με τη συμμετοχή στην πάροδο του χρόνου της Τουρκίας. Ο ομιλητής δεν έκρυψε την αγωνία του για το δημογραφικό στην Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας πως η ε/κ πλευρά δεν έχει σχετική πολιτική, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για αξιοκρατία  και τον προσδιορισμό «του τι εμείς οι ε/κ θέλουμε». Εξέφρασε επίσης την άποψη πως η Κυπριακή Δημοκρατία εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένη να έχει καλές σχέσεις  με όλους, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, μετριοπαθείς Αραβικές χώρες, ενώ επέκρινε την Τουρκία, πως ζητά εκ περιτροπής προεδρία στην Κύπρο, αλλά δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα  των Κούρδων στο εσωτερικό της.

Ο Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δεν έκρυψε την αγωνία του για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο Τουρκικός παράγοντας, τονίζοντας παράλληλα, πως «πρέπει να παρακολουθούμε και να πληροφορούμαστε τα πάντα που σχετίζονται με την Τουρκία». Μίλησε  για συνεχή Τουρκική επιθετικότητα με στόχο να μετατραπεί η Κύπρος σε Τουρκικό δορυφόρο. «Είμαστε μια χώρα που τη διεκδικούν οι πάντες, απαιτείται στρατηγική για το μέλλον μας, δεν έχουμε περιθώρια για άλλα λάθη» υπέδειξε, προσθέτοντας πως αν χαθεί η Κύπρος, θα χαθεί και η Ελλάδα.

Ο Γιώργος Κέντας, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διακυβέρνησης στο UNIC εστίασε στα αίτια για την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία, μίλησε για την αποτυχία των σχεδίων τριών ΓΓ του ΟΗΕ (Ανάν, Μπαν Γκι Μουν, Γκουτέρες), ενώ τόνισε πως είναι αναγκαίος ο προσδιορισμός του κράτους και όχι ο διαμερισμός της εξουσίας. Επεσήμανε, πως «οι Τούρκοι , κατά την προσφιλή πολιτική τους, επιδιώκουν τετελεσμένα, δοκιμάζουν τις αντοχές και τις αντιδράσεις των Ελληνοκυπρίων, έχουν σχέδια σε αντίθεση με εμάς που δεν έχουμε στρατηγική». Κατέληξε τονίζοντας πως η Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) δεν έχει μέλλον.

Τέλος ο Χάρης Παπασωτηρίου, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ανέλυσε τη σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μίλησε για τους δύο πόλους αναμέτρησης, αναφέρθηκε στην αποτελεσματική παρέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό της Συρίας, ενώ πρόβλεψε πως «όταν θα έχει εξουδετερωθεί το Ισλαμικό Κράτος, οι νικητές θα αρχίζουν να τσακώνονται ανάμεσα τους».

Ακολούθησε εκτενής διάλογος ανάμεσα στους ομιλητές και το κοινό, που ανάμεσα του περιλαμβάνονταν διπλωμάτες και πρώην υπουργοί. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Σάββας Ιακωβίδης.

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment