MC MEDIA NETWORK

Στην Κύπρο περίπου 100.000 πολίτες πάσχουν ρευματοπάθειες

 

- Advertisement -

Πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία της Universal Life η καθιερωμένη Διάσκεψη Τύπου του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου, που σηματοδότησε την έναρξη των εκδηλώσεων της 17ης Ετήσιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για τις Ρευματικές Παθήσεις η οποία πραγματοποιήθηκε από τις μέχρι τις 13 Μαΐου με Θέμα: «Ενημέρωση :Το κλειδί για την έγκαιρη θεραπεία», και Σύνθημα «Μάθε, Πρόλαβε, Αντιμετώπισε», υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας, Δρ. Γιώργου Παμπορίδη.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Μάριος Κουλούμας ανέφερε ότι« Το θέμα της φετινής εβδομάδας είναι το τρίπτυχο Μάθε, Πρόλαβε, Αντιμετώπισε,  δηλαδή η σημαντικότητα της γνώσης που επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση, της πρόληψης που επιταχύνεται μέσω της έγκαιρης πρόσβασης στους ειδικούς και στις θεραπείες και της αντιμετώπισης μέσω των προγραμμάτων αποκατάστασης, εκπαίδευσης και αυτοδιαχείρισης έτσι ώστε να γίνει η διαχείριση και η θεραπείας των παθήσεων αυτών με αποτελεσματικό τρόπο  και με στόχο να προληφθούν οι οποιεσδήποτε αναπηρίες και άλλες συνέπειες της πάθησης, αλλά και θα μειώσουν το οικονομικό βάρος που έχουν τα νοσήματα αυτά στην κοινωνία γενικότερα. Οι ρευματοπάθειες είναι σοβαρές, χρόνιες και πολυδιάστατες παθήσεις που πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών, οι δε ρευματικές παθήσεις αποτελούν περισσότερες από 200 διαφορετικές παθήσεις και διακρίνονται στα φλεγμονώδη  και στα μη φλεγμονώδη ή εκφυλιστικά νοσήματα. Οι ρευματοπάθειες αποτελούν Παγκόσμια τον πρώτο παράγοντα νοσηρότητας με πέρα του 25% του πληθυσμού, δηλαδή ένας στους τέσσερεις πολίτες  έχουν κάποιας μορφής ρευματοπάθειας, στην Κύπρο περίπου 100 χιλιάδες πολίτες πάσχουν από αυτά τα νοσήματα. Καθώς επίσης τον πρώτο παράγοντα σωματικής αναπηρίας και τη δεύτερη αιτία απώλειας της εργασίας. Συνιστούν πραγματικό κοινωνικό-οικονομικό πρόβλημα, λόγω τόσο της υψηλής συχνότητας τους στο γενικό πληθυσμό, όσο και κυρίως της επίπτωσης τους στη ποιότητα της προσωπικής και οικογενειακής ζωής των πασχόντων… Ως εκ τούτου θα πρέπει να διασφαλίζεται η έγκαιρη διάγνωση, ανίχνευση των πρώτων  συμπτωμάτων και η έγκαιρη παραπομπή  στους ρευματολόγους, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από την ενημέρωση του κοινού και την εκπαίδευση των γενικών ιατρών και άλλων ειδικοτήτων, είναι σημαντικό δε,  να υπάρχουν αξιόπιστα και καλά στελεχωμένα κλινικά εργαστήρια για τη διεξαγωγή άμεσα κλινικών εξετάσεων, η μείωση των λιστών αναμονής για τις διαγνωστικές εξετάσεις, η πρόσβαση σε όλες τις φαρμακευτικές θεραπείες βάση επιστημονικών δεδομένων,  η πρόσβαση σε προγράμματα αποκατάστασης και συνεχούς παρακολούθησης και η ενδυνάμωση των ασθενών για να διαχειρίζονται την ασθένεια τους… Η δημιουργία της πρώτης Κρατικής Ρευματολογικής Κλινικής  θα πρέπει να αποτελέσει το βασικό πυλώνα του στρατηγικού σχεδιασμού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων, και θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρει το Κράτος προς τους Κύπριους ρευματοπαθείς. Καθώς και τη στελέχωση των Κρατικών νοσοκομείων με ρευματολόγους για μείωση των λιστών αναμονής καθώς και  της αγοράς υπηρεσιών παιδορευματολόγου…

Επίσης στον τομέα της έρευνας ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου σε συνεργασία με τους ρευματολόγους και το ΤΕΠΑΚ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας με στόχο να διερευνήσει τη συχνότητα των διαφόρων ρευματικών παθήσεων στην Κύπρο, τις διαφορές των παθήσεων αυτών στα διάφορα κοινωνικο-δημογραφικά στρώματα, τις σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις στους πάσχοντες και την απώλεια εργατικού δυναμικού. Η διεξαγωγή της επιδημιολογικής αυτής έρευνας  κρίνεται ως πολύ σημαντική,  καθώς είναι η πρώτη  του είδους της που γίνεται στην Κύπρο και αναμένεται πως τα πορίσματα θα είναι πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα όχι μόνο για την χώρα μας αλλά και διεθνώς…

Η Δρ. Στάλα Κιούπη  -Ιατρικός Λειτουργός Α’ Τάξης και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ρευματικών Παθήσεων απεύθυνε τον χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Υγείας Δρ. Γιώργου Παμπορίδη. Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας αναφέρει: «Το υπουργείο Υγείας  αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει  ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου, πρόσφατα έχει εγκρίνει την παραχώρηση χορηγίας ύψους 5000 ευρώ για εκπόνηση επιδημιολογικής έρευνας για την επικράτηση  των ρευματικών και μυοσκελετικών διαταραχών και την επίδρασή τους στην ποιότητα  ζωής, στη φυσική λειτουργία και τη ψυχική υγεία. Επίσης το Υπουργείο  Υγείας έχει συμπεριλάβει για φάρμακα  στον ετήσιο προϋπολογισμό  του για το ποσό  των 9-10 εκατομμυρίων  ευρώ για κάλυψη όλων των ενδείξεων και μορφών των ρευματικών παθήσεων.. »

Ο Δρ. Χριστάκης Χριστοδούλου, Πρόεδρος Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου, στον δικό του χαιρετισμό. «Ως  πρόεδρος της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΡΕΚ),θα αναφερθώ στα συμπτώματα των ρευματοπαθειών, στην ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των ρευματικών παθήσεων, στους στόχους της ΡΕΚ, στις σχέσεις ΡΕΚ και ΑΣΚ, στο κοινό μας όραμα όσον αφορά τους ασθενείς και τέλος στη σχέση ΡΕΚ και Υπουργείου Υγείας όσο αφορά τη χορήγηση φαρμάκων στους ασθενείς… Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις φαρμακευτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και την Επιτροπή Φαρμάκων για την επικαιροποίηση και βελτίωση των πρωτοκόλλων για την ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα και αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Σκοπός είναι να υπάρχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και να έχουμε στη διάθεση μας και τα πιο καινούργια φάρμακα τα οποία ευτυχώς αναπτύσσονται συνεχώς. Στα πρωτόκολλα που εκδόθηκαν την 01/08/2016 έχουν συμπεριληφθεί 4 καινούργιοι βιολογικοί παράγοντες.

Ο Αν. Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, κ. Χρίστου Χατζηαθανασίου  εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρει «Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζω τη σημερινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη που διοργανώνει ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου, με σκοπό να ανακοινώσει τους στόχους και τις εκδηλώσεις της Ετήσιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις, αλλά και να βραβεύσει τα σχολεία που συμμετείχαν στο εθελοντικό πρόγραμμα «Δεν χορταίνω τα καπάκια», ένα πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε σχολεία των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού…

Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς 2016-17, 243 μικρά σχολεία (μέχρι 200 μαθητές) και 54 μεγάλα σχολεία (πάνω από 200 μαθητές) από τις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού συνεργάστηκαν με τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο, και εγκατέστησαν κάδους για τη συλλογή των πλαστικών πωμάτων. Μέλη του Αντιρευματικού Συνδέσμου στήριξαν το Πρόγραμμα, με επισκέψεις και παροχή ενημερωτικού υλικού, προκειμένου να διαφωτίσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές μας…»

Τέλος η κ.Αιμιλία Ορφανίδου , Ανώτερη Λειτουργός Marketing της Ασφαλιστικής Εταιρίας Universal Life, της επίσημης χορηγού εταιρίας σε χαιρετισμό της ανέφερε: «Είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά και περηφάνια που συμμετέχουμε στην επίσημη έναρξη της 17ης ετήσιας εβδομάδας ρευματοπαθειών. Επίσης ολοκληρώθηκε άλλος ένας  κύκλος της σχολικής δραστηριότητας «Δε χορταίνω τα καπάκια» που διοργάνωσε ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και την οικονομική αρωγή της Εταιρείας μας». Η κ.Ορφανίδου απένειμε τα βραβεία στους νικητές του Διαγωνισμού.

Οι νικητές του διαγωνισμού είναι οι εξής: Για την κατηγορία Μεγάλα Σχολεία: Ο πρώτος νικητής του Διαγωνισμού είναι το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λατσιών με το βραβείο των €1000. Ο δεύτερος νικητής του Διαγωνισμού για την κατηγορία μεγάλα σχολεία είναι το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα με το βραβείο των €500. Ο τρίτος  νικητής του Διαγωνισμού είναι το 1ο Δημοτικό Σχολείο  Μακεδονίτισσας με το βραβείο των €300. Για την κατηγορία μικρά σχολεία. Ο πρώτος νικητής του Διαγωνισμού είναι το Δημοτικό Σχολείο Καμπιών με το βραβείο των €1000. Ο δεύτερος νικητής είναι το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας Κύκλος Α με το βραβείο των €500. Ο τρίτος νικητής  του Διαγωνισμού είναι το Σχολείο Αγ. Επιφανείου και το Περιφερειακό Νηπιαγωγείο Ασίνου. Τα σχολεία συγκέντρωσαν την ίδια βαθμολογία γι αυτό και θα βραβευθούν και τα δύο με το βραβείο των €300.Μετά από κλήρωση, από τα παιδιά που συμπλήρωσαν τα στοιχεία τους στην ιστοσελίδα,τα παιδιά που κερδίζουν τα Samsung Tablet είναι : Ο Ράιαν Αρναούτ, η Μικαέλα Αριστείδου, ο Μάριος Σαντ Μικελλή Ομάρ, η Μόνικα Γερολέμου και ο Μάριος Πάτσιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ