Η Κύπρος στο επίκεντρο συνεδρίου του Economist στο Λονδίνο

Η Κύπρος στο επίκεντρο συνεδρίου του Economist στο Λονδίνο

 


Η Κύπρος βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, από τον Economist. Το συνέδριο με τίτλο «Cyprus: Regaining its momentum – Targeting investment and growth» στήριξαν ως πλατινένιοι χορηγοί η PwC Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου.

Το συνέδριο στήριξαν ως πλατινένιοι χορηγοί η PwC Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε ανάλυση των ευκαιριών και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία στο πλαίσιο των τρεχουσών διεθνών συγκυριών. Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν οι τελευταίες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και οι προοπτικές της χώρας ως μέλους της ευρωζώνης.

Στις συζητήσεις συμμετείχαν επίσης ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Anthony de Lannoy, ο οποίος σχολίασε ότι ο τίτλος του συνεδρίου “Cyprus is regaining its momentum” είναι απόλυτα επιτυχημένος. Ο κ. Lannoy αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή πορεία της Κύπρου, η οποία προσαρμόστηκε γρήγορα επιτυγχάνοντας ανάκαμψη, βασιζόμενη σε διάφορους τομείς εκτός από τον τραπεζικό τομέα που έχει ακόμη περιθώρια ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζει πρόοδο όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (DG ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Servaas Deroose, ανέφερε ότι η προσέλκυση των επενδύσεων, η καινοτομία και τα start ups είναι οι τομείς που πρέπει να επικεντρωθεί η Κύπρος, ενώ ο Chief Executive Officer της Τράπεζας Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, κ. Nick Fahy τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να διαχειριστούμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Αν και έχουμε κάνει ήδη πολλά πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα και να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ανάπτυξη ενώ παράλληλα πρέπει να επικεντρωθούμε στη διατήρηση των υψηλότερων προτύπων συμμόρφωσης». Τέλος, η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), κ. Νατάσα Πηλείδου αναφέρθηκε στους λόγους που ένας επενδυτής επιλέγει την Κύπρο ως προορισμό, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην καλή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Στις συζητήσεις συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι διεθνών οίκων αξιολόγησης, επιφανείς ακαδημαϊκοί του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμβουλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλοι σημαντικοί φορείς του επιχειρηματικού κόσμου.

Κατά τη συμμετοχή του στο πάνελ συζήτησης με επίκεντρο τον τομέα των επενδύσεων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου κ. Ευγένιος Χρ Ευγενίου σχολίασε τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου αλλά και των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες της. «Η Κύπρος προσφέρει πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα προσελκύοντας επενδυτές οι οποίοι εκτιμούν την υψηλή ποιότητα ζωής που προσφέρουμε ως χώρα καθώς και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν γίνει στον τουρισμό, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται ευρύτερα όσον αφορά τη ναυτιλία, τα funds, την εκπαίδευση αλλά και την έρευνα και την καινοτομία. «Στο πλαίσιο ενός έντονα ανταγωνιστικού διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, καλούμαστε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο την παραγωγικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων», τόνισε ο κ. Ευγενίου.

Tags: pwc