Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού στο επίκεντρο του φετινού διαγωνισμού CFA Research Challenge

Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού στο επίκεντρο του φετινού διαγωνισμού CFA Research Challenge
  • Φοιτητές Χρηματοοικονομικών από έξι κυπριακά ακαδημαϊκά ιδρύματα αναλύουν το επιχειρηματικό μοντέλο της κυπριακής εταιρείας

 Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού θα είναι το επίκεντρο της έρευνας των φοιτητών Χρηματοοικονομικών από έξι ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου, οι οποίοι συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό CFAResearchChallenge, που διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά από τον Σύνδεσμο Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου (CFA Society Cyprus).

O διαγωνισμός έχει ως στόχο την ανάλυση, από ομάδες των 3-5 ατόμων, του επιχειρηματικού μοντέλου και της μετοχής μιας κυπριακής εταιρείας, με τον ίδιο τρόπο που προσεγγίζεται από επαγγελματίες χρηματοοικονομικούς αναλυτές. Φέτος, και συγκεκριμένα στις 21 Φεβρουαρίου 2020, οι ομάδες θα κληθούν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματατης έρευνάς τους για το επιχειρηματικό μοντέλο της κυπριακής εταιρείας Τσιμεντοποιία Βασιλικού, ενώπιον χρηματοοικονομικών αναλυτών (CFA charterholders) και άλλων επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού κλάδου. Ήδη οι ομάδες έχουν λάβει μέρος σε δύο εργαστήρια για τον τρόπο παρουσίασης εταιρειών από μέλη του ΔΣ του CFA Society Cyprus, ενώ αναμένεται να διεξαχθεί ακόμα ένα εργαστήριο στις αρχές Φεβρουαρίου. Ακόμη, στις 26 Νοεμβρίου 2019, στελέχη της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού υποδέχθηκαν στις εγκαταστάσεις, περιοχής Βασιλικού, τους  προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, όπου τους παρουσίασαν το προφίλ της εταιρείας.

Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού ιδρύθηκε το 1963 και η μονάδα παραγωγής κατέστη πλήρως λειτουργική το 1967. Αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα της εγγύτητας με τη θάλασσα, η εταιρεία κατασκεύασε το λιμάνι του Βασιλικού το 1983, το οποίο έκτοτε λειτουργεί αδιαλείπτως, παρέχοντας με αυτόν τον τρόποστην εταιρεία τη δυνατότητα καλύτερης εξυπηρέτησης της διεθνούς τηςπελατείας, διευκολύνοντας παράλληλα και τις εισαγωγές των πρώτων υλών. Οι μετοχές της εταιρείας είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών της Κύπρου από το 1996. Το 2011, πραγματοποιώντας μια πολύ μεγάλη επένδυση και ακολουθώντας νέα Ευρωπαϊκά Πρότυπα, η Τσιμεντοποιία Βασιλικού ολοκλήρωσε την κατασκευή μιας νέας και απόλυτα σύγχρονης τεχνολογικά παραγωγικής μονάδας κλίνκερ. Η μονάδα παραγωγής αναβαθμίστηκε περαιτέρω με νέες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις.

Στον τοπικό διαγωνισμό τη φετινή χρονιά, συμμετέχουν φοιτητές χρηματοοικονομικών από το Cyprus International Institute of Management (CIIM), το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, τοΠανεπιστήμιο Frederick, το UCLAN Cyprus, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η ομάδα που θα επικρατήσει στον κυπριακό διαγωνισμό θα συμμετάσχει στον περιφερειακό διαγωνισμό Research Challenge Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, που θα διεξαχθεί στην Ιορδανία στις 1-2 Απριλίου 2020, με απώτερο στόχο την εκπροσώπηση της Κύπρου στον παγκόσμιο τελικό που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη στις 20-22 Απριλίου 2020.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του CFA Society Cyprus, Παναγιώτης Μαυρομιχάλης,αφού ευχαρίστησε την Τσιμεντοποιία Βασιλικού για τη συνεργασία, επισήμανε ότι,ο διαγωνισμός CFA Research Challenge διοργανώνεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά και δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές χρηματοοικονομικών να έρθουν σε επαφή με το επάγγελμα του χρηματοοικονομικού αναλυτή, καθοδηγούμενοι από ειδήμονες του χρηματοοικονομικού κλάδου. «Μέσω του διαγωνισμού, οι φοιτητές ενισχύουν το βιογραφικό τους,καθώς τους δίνεται η ευκαιρία να αναλύσουν τα δεδομένα μίας εταιρείας υπό πραγματικές συνθήκες αγοράς».

CFA Society Cyprus

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Χρηματοοικονομικών Αναλυτών (CFA Society Cyprus)   είναι ο τοπικός σύνδεσμος στην Κύπρο του Ινστιτούτου CFA, το οποίο εδρεύει στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και αριθμεί πάνω από 160.000 μέλη σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας σε εξειδικευμένους χρηματοοικονομικούς αναλυτές, κατόπιν αυστηρών εξετάσεων, την κορυφαία πιστοποίηση CFA (Chartered Financial Analyst). Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 2003 και σήμερα αριθμεί πάνω από 160 μέλη, τα οποία έχουν όλα αποκτήσει την πιστοποίηση του CFA και αντιπροσωπεύουν όλες τις μεγάλες τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες της Κύπρου. Ως πιστοποιημένοι χρηματοοικονομικοί αναλυτές από το Ινστιτούτο CFA, τα μέλη του Συνδέσμου είναι τα πλέον καταρτισμένα σε θεωρητικό, αλλά και πρακτικό επίπεδο άτομα για να αναλύουν θέματα σχετικά με την Χρηματοοικονομική Επιστήμη και ειδικότερα τις επενδύσεις.