MC MEDIA NETWORK

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη στρατηγική επιλογή για την ΜΜΚ

 


Η ρωσική μεταλλουργική εταιρεία προωθεί καινοτόμες δράσεις, νοηματοδοτώντας εκ νέου την έννοια της εταιρικής υπευθυνότητας

- Advertisement -

 

Κάθε χρόνο στα μέσα Ιουλίου, η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα του Μεταλλουργού. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες αργίες της χώρας με μεγαλειώδεις εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε κάθε γωνιά της. Εξάλλου, ο κλάδος της χαλυβουργίας αποτελεί το 20% της βιομηχανικής παραγωγής της. Στο επίκεντρο των εορτασμών βρίσκεται το Magnitogorsk, μια πόλη στα Ουράλια Όρη κτισμένη γύρω από την μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χάλυβα, τη Magnitogorsk Iron & Steel Works (MMK). Πρόσφατα, η εταιρεία βρέθηκε στην Κύπρο όπου διοργάνωσε με επιτυχία μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «The Steel Heart of Russia». Η εταιρεία κάθε χρόνο επισκέπτεται μια ευρωπαϊκή χώρα με στόχο να μοιραστεί την τεχνογνωσία και τις πρακτικές της, προωθώντας την εταιρική υπευθυνότητα και την κοινωνική ευθύνη εκτός των ρωσικών συνόρων. Φέτος, η ΜΜΚ επέλεξε την Κύπρο.

Σε έκθεση που διοργάνωσε τον Ιούλιο στη Λευκωσία και στην οποία παρέστησαν σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου, παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από την καθημερινότητα στις παραγωγικές μονάδες της εταιρείας στο Μαγκνιτογκόρσκ.

Σε ομιλία που παρέθεσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, κ. Στάνισλαβ Οσάτσι, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην περιβαλλοντική πολιτική της εταιρείας δηλώνοντας πως η ΜΜΚ αποτελεί φωτεινό παράδειγμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΜΜΚ συμμετείχε παράλληλα και ως χορηγός στο 10ο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

 

Υλοποιώντας δράσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ, η ΜΜΚ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για την εταιρική κοινωνική ευθύνη που εφαρμόζει. Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή όπου δραστηριοποιείται, η εταιρεία, επέλεξε την Ημέρα του Μεταλλουργού για να ανακοινώσει μία νέα σειρά από σημαντικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα, προχωρώντας στην εγκατάσταση σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον μηχανημάτων, η εταιρεία συνέβαλε στη μείωση της ατμοσφαιρικής σκόνης κατά 640 τόνους ετησίως. Παράλληλα, δίνοντας προτεραιότητα στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, εγκαινίασε νέες κοινωνικές υποδομές μεταξύ των οποίων ένα υπερσύγχρονο ιατρικό συγκρότημα και ένα  καινοτόμο παιδικό κέντρο.

Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι αποτέλεσμα προσωπικής βούλησης του ιδιοκτήτη της ΜΜΚ, Βίκτωρ Ράσνικοφ, ο οποίος το 1997 ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας. Υπό την καθοδήγησή του έγιναν συστηματικές και στοχευμένες ενέργειες που οδήγησαν στη ριζική μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την εφαρμογή των κοινωνικών προγραμμάτων. Ένας από τους λόγους που ο Ράσνικοφ είναι σε θέση να αφουγκράζεται πλήρως τις ανάγκες και τις προσδοκίες των απλών εργαζομένων αλλά και των κατοίκων της γενέτειρας του, είναι η επαγγελματική του διαδρομή. Συγκεκριμένα, αφού εντάχθηκε στις τάξεις του χαλυβουργείου ως μηχανικός στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ανέβηκε σταδιακά τη σκάλα της ιεραρχίας, μέχρι που βρέθηκε στο τιμόνι της ΜΜΚ.

Τα έργα εντάσσονται στο πλαίσιο ενός πολύπτυχου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εφαρμόζει η ΜΜΚ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παροχή στήριξης σε συνταξιούχους και παιδιά, την αποκατάσταση εργαζομένων και τη στοχευμένη βοήθεια στα σχολεία. Παράλληλα, στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδιασμών της, η εταιρεία θα διαθέσει πέραν του μισού δισεκατομμυρίου σε περιβαλλοντικά έργα μέχρι το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ