«Διακεκριμένη Ερευνητής 2018» η καθηγήτρια Κωνσταντία Αλεξάνδρου

«Διακεκριμένη Ερευνητής 2018» η καθηγήτρια Κωνσταντία Αλεξάνδρου

 


Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Διακεκριμένος Ερευνητής 2018» στη θεματική ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική», απονεμήθηκε στην Δρα Κωνσταντία Αλεξάνδρου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ινστιτούτου Κύπρου, όπου είναι Διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογισμικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Η Δρ. Αλεξάνδρου βραβεύθηκε για τη συνολική προσφορά της στην επιστήμη στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής των «Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας και Έρευνας 2018» που διοργάνωσαν από κοινού το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) και η ΟΕΒ τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018. Το Βραβείο απένειμε ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Η Δρ. Αλεξάνδρου έλαβε πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1980 και διδακτορικό δίπλωμα Θεωρητικής Φυσικής από το ΜΙΤ στις ΗΠΑ το 1985. Είναι συντονιστής πολλών ερευνητικών προγραμμάτων, έχει πολυάριθμες επιστημονικές δημοσιεύσεις και προσκλήσεις σε διεθνείς συναντήσεις, ενώ παράλληλα έχει διοργανώσει πολλά εργαστήρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Είναι επίσης εκπρόσωπος της Κύπρου στο IUPAP και PRACE.

Η Δρ. Αλεξάνδρου έχει πολύχρονη συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου όπου υπηρέτησε αρχικά ως Αντιπρόεδρος του Προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου και μετέπειτα ως Διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογισμικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC), θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα. Τον Ιούλιο του 2010, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου παραχώρησε στην Δρα Αλέξανδρου τον τίτλο «Καθηγήτριας Ινστιτούτου», την πιο ψηλή ακαδημαϊκή θέση.

Υπό την καθοδήγηση της Δρος Αλεξάνδρου, το CaSToRC έχει εξελιχθεί σε ένα πρωτοποριακό ερευνητικό κέντρο, όπου προωθείται η ανάπτυξη και εφαρμογή υπολογιστικών μεθόδων όπως  η μοντελοποίηση, προσομοίωση και οπτικοποίηση, για την προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, ο υπερυπολογιστής Cy-Tera του Κέντρου, ο μοναδικός υπερυπολογιστής της Κύπρου και ο μεγαλύτερος υπερυπολογιστής ανοικτής πρόσβασης της Ανατολικής Μεσογείου, παρέχει υπηρεσίες υψηλής υπολογιστικής και υποστηρίζει χρήστες από τις επιστημονικές κοινότητες της Κύπρου αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην αντιφώνηση της αποδεχόμενη το βραβείο, η Δρ. Αλεξάνδρου τόνισε την σημασία της βασικής έρευνας της οποίας η χρησιμότητα μπορεί να μην είναι άμεση, αλλά πρέπει να θεωρείται ως επιστημονικό κεφάλαιο για την κάθε χώρα. «Όταν ξεκινούσα το 1993, δεν υπήρχε καν το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και υπήρχαν πολλές φωνές που μου έλεγαν ότι αυτά δεν γίνονται στην Κύπρο. Να όμως που αποδεικνύεται ότι γίνεται, γιατί σήμερα βρίσκομαι εδώ και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας μου απονέμει βραβείο για βασική έρευνα», τόνισε η Δρ. Αλεξάνδρου.

Κύριος στόχος των Βραβείων Έρευνας είναι η ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας επιστημόνων που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στην Κύπρο και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν σημαντικά και με διεθνή αναγνώριση αποτελέσματα. Παράλληλα, η απονομή των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας που το ‘Ίδρυμα Προώθησης ‘Έρευνας καθιέρωσε από το 2007, αναδεικνύει προσωπικότητες ερευνητών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, κάνοντας ευρύτερα γνωστό το ερευνητικό τους έργο, το οποίο έχει διεθνή εμβέλεια και σημαντικό αντίκτυπο στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα.