MC MEDIA NETWORK

Μνημόνιο Συνεργασίας Κέντρου Καινοτομίας IDEA και Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής

Μνημόνιο Συνεργασίας για την παραχώρηση χορηγίας ύψους €100.000 από το Υφυπουργείο προς δύο καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα δημιουργίας επιχειρήσεων του μη-κερδοσκοπικού εκκολαπτηρίου IDEA, υπέγραψαν o Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Καινοτομίας IDEA Δρ. Χάρης Πουαγκαρέ και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκος Κόκκινος.

Το μνημόνιο αφορά επίσης τη διεξαγωγή κοινών δράσεων με στόχο την ενίσχυση της νεανικής, καινοτόμου επιχειρηματικότητάς, κινητήριου μοχλού προς ένα βιώσιμο και ανθεκτικό οικονομικό μοντέλο, που να διανοίγει νέες προοπτικές για τους νέους και τις επιχειρήσεις, να ενθαρρύνει την καινοτομία και να συμβάλλει στην επιτάχυνση της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.

- Advertisement -

Δηλώσεις Υφυπουργού, Κυριάκου Κόκκινου

Χαιρετίζοντας την υπογραφή του Μνημονίου, ο Υφυπουργός συνεχάρη το IDEA για την πλούσια δράση που έχει αναπτύξει για προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, της εξωστρέφειας και της διεθνούς δικτύωσης των κυπριακών νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, δράση την οποία διευρύνει και εμπλουτίζει συνεχώς, και η οποία το έχει καθιερώσει ως πολύτιμο εταίρο της Πολιτείας. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, «Μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα, το οποίο προνοεί και χρηματοδότηση ύψους €100,000 για τη στήριξη δύο νεοφυών επιχειρήσεων που αποφοίτησαν από τον ετήσιο κύκλο του Προγράμματος του IDEA, θέτουμε τις βάσεις για μία διευρυμένη και παραγωγική συνεργασία για ενίσχυση του τοπικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας και της συμβολής που αυτό μπορεί και θα πρέπει να έχει στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου και ανθεκτικού μέλλοντος, αλλά και για την ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου Γνώσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.»

Δηλώσεις Δρ Χάρη Πουαγκαρέ

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Δρ. Χάρης Πουαγκαρέ, αναφερόμενος στο ρόλο της Τράπεζας επεσήμανε ότι ως κύριος αρωγός και υποστηρικτής των κυπριακών επιχειρήσεων, δεν θα μπορούσε να μην αντιληφθεί το εμφανές: Ότι μόνον μέσω της καινοτομίας και της τεχνολογίας αναβαθμίζονται δραστικά οι οικονομίες.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσει την πολύπλευρη στήριξη της προς την οικονομία και κοινωνία, μέσω του πολυδιάστατου έργου της – και αυτό είναι μέσω του Ογκολογικού Κέντρου, μέσω του Πολιτιστικού Ιδρύματος, μέσω του SupportCY και μέσω των πολλών άλλων δράσεων της. «Εξάλλου», σημείωσε, «όπως αποδεικνύουμε, δεν είμαστε μόνον ένας χρηματοδοτικός οργανισμός, αλλά πολύ παραπάνω».

Δηλώσεις Γενικού Διευθυντή, Δρ Στέλιου Χειμώνα

Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου, Δρ Στέλιος Χειμώνας, υπογράμμισε τη δέσμευση της Πολιτείας για ανάδειξη της Ε&Κ ως οριζόντιου πυλώνα ανάπτυξης, η οποία διαφαίνεται ξεκάθαρα στην αυξημένη κρατική επένδυση ύψους €150 εκατομμυρίων για την περίοδο 2021-2027. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σειρά πολιτικών που προωθεί το Υφυπουργείο για ανάπτυξη του οικοσυστήματος, όπως η διαμόρφωση πλαισίου για βέλτιστη αξιοποίηση των ερευνητικών υποδομών, η αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ίδρυση spinoffs από τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά και η δημιουργία κεντρικού Γραφείου Μεταφοράς Γνώσης εντός του ΙδΕΚ. «Κύριό μας μέλημα», ανέφερε, «ήταν και παραμένει η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει στους  επιστήμονές μας να εξελίξουν τη δημιουργικότητά τους, να αναπτύξουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και να καταξιωθούν επαγγελματικά, με μακροπρόθεσμο και ουσιαστικό όφελος για τους ιδίους αλλά και για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας.»

Δηλώσεις Αγγέλας Παναγιώτου

Η Διευθύντρια του IDEA, Αγγέλα Παναγιώτου, ευχαριστώντας τον Υφυπουργό Κυριάκο Κόκκινο ανέφερε ότι η συγχρηματοδότηση των €100,000 και άλλη στήριξη που παραχωρούνται σήμερα προς τους νέους και νέες επιχειρηματίες της χώρας μας, αποτελούν ισχυρή ενίσχυση, τόσο υλική, αλλά κυρίως ηθική, αφού είναι μια ακόμα ενθάρρυνση, να βγουν μπροστά και να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις. Εξάλλου, πρόσθεσε, τέτοιες  συγχρηματοδοτήσεις είναι συνήθεις πρακτικές σε κράτη που θεωρούνται σήμερα από όλους μας, ως «startup nations» (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ινδία κλπ).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ