MC MEDIA NETWORK

Αθρόα συμμετοχή στο Επιστημονικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Frederick και η ΕΛΕΣΥΠ στην Αθήνα

Περισσότεροι από 180 σύμβουλοι σταδιοδρομίας παρακολούθησαν το Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Προσανατολισμός στην κοινωνία: Ο ρόλος της συμβουλευτικής, το προφίλ και τα εργαλεία του συμβούλου σταδιοδρομίας», που συνδιοργάνωσαν η Ερευνητική Μονάδα Ψυχικής Ανθεκτικότητας του Πανεπιστημίου Frederick και η Ελληνική Εταιρεία Επαγγελματικής Συμβουλευτικής (ΕΛΕΣΥΠ). Το Συνέδριο, το οποίο αποτελεί ετήσιο θεσμό, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 20 και 21 Ιανουαρίου με αθρόα συμμετοχή, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των μέτρων για τον περιορισμό του ιού Covid-19.

Μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick συμμετείχαν στο Συνέδριο και παρουσίασαν τα ερευνητικά τους ευρήματα σε εργασίες με πολλαπλά θέματα όπως «Συμβουλευτική για οικογένειες με ασθενείς με χρόνια ψυχικά νοσήματα», «Ο ρόλος της μη-τυπικής εκπαίδευσης για την εγκυμοσύνη» και «Συμβουλευτική οικογενειών για τον αντίκτυπο της πανδημίας σε γονείς και παιδιά» μεταξύ άλλων.

- Advertisement -

Επιπλέον, η Ερευνητική Μονάδα Ψυχικής Ανθεκτικότητας του Πανεπιστημίου Frederick παρουσίασε ένα μέρος του -υπό εξέλιξη- έργου της με θέμα «Δημιουργικότητα για την Ανθεκτικότητα: Ναι, στην Τέχνη: Διερεύνηση της επίδρασης των περιοριστικών μέτρων Covid-19 στην ψυχική ευημερία των εφήβων και βέλτιστες πρακτικές για σχολικούς συμβούλους για την αύξηση της ψυχικής ανθεκτικότητα των νέων». Σε στενή συνεργασία με την πλατφόρμα «SanataEvet» («Yes to Art») του Tamer Levent στην Κωνσταντινούπολη, οι συνεργάτες της Ερευνητικής Μονάδας, Tamer Levent και Asli Nisanci, παρουσίασαν ένα 3ωρο εργαστήριο κατά τη διάρκεια του οποίου εισήγαγαν το δημιουργικό δράμα ως μια καινοτόμο προσέγγιση για τη βελτίωση όχι μόνο της αυτογνωσίας των συμβουλευομένων αλλά και της αυτο-αποτελεσματικότητας των συμβούλων.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ίδια η εργασία είναι μια διαδικασία τέχνης», αναφέρει η Δρ Λουκία Δημητρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών και επικεφαλής ερευνήτρια της Ερευνητικής Μονάδας Ψυχικής Ανθεκτικότητας. «Οι επαγγελματικές επιλογές των νέων μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Οι επαγγελματικοί και σχολικοί σύμβουλοι μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία αντιστοιχίζοντας τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους με τη μελλοντική τους σταδιοδρομία ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Σε αυτό το ταξίδι, οι σύμβουλοι προσφέρουν στους/στις νέους/ες τις γνώσεις και την υποστήριξή τους για να καλλιεργήσουν την αυτογνωσία, τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και την προσαρμοστικότητά τους. Σκοπός μας είναι να παρέχουμε στους/στις συμβούλους τα απαραίτητα εργαλεία για να το πετύχουν.»

Η συνεργασία μεταξύ της Ερευνητικής Μονάδας Ψυχικής Ανθεκτικότητας του Πανεπιστημίου Frederick και της πλατφόρμας «SanataEvet» είναι καινοτόμος στην εφαρμογή τεχνικών δημιουργικού δράματος στη συμβουλευτική και την εκπαίδευση ως μια δυναμική, βιωματική μέθοδος. Σηματοδοτεί επίσης μια συνεργασία μεταξύ Ελλήνων, Ελληνοκύπριων και Τούρκων ερευνητών και θεατρικών καλλιτεχνών για την προώθηση καλών πρακτικών και πρωτοβουλιών για την οικοδόμηση της ειρήνης μεταξύ των τριών χωρών.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Βικτώρια Αβρααμίδου, Press Officer, Communications and Outreach Service

  1. +357 22394394, εσωτ. 41199 | E. v.avraamidou@frederick.ac.cy

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο Frederick:

Το Πανεπιστήμιο Frederick λειτουργεί από το 2007 ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφοσίωση στην ακαδημαϊκή αριστεία.

Στις πέντε Σχολές του Πανεπιστημίου προσφέρονται περισσότερα από 80 προγράμματα σπουδών σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Αποστολή του είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης μέσα από ένα περιβάλλον που προωθεί τη γνώση και συμβάλλει στην ακαδημαϊκή και προσωπική ανάπτυξη των φοιτητών/τριών, η προσήλωση στην έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή νέας γνώσης και η συμβολή στο κοινωνικό σύνολο για την επίτευξη της αλλαγής που ο κόσμος μας χρειάζεται.

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Κύπρο με άδεια λειτουργίας σε Λευκωσία και Λεμεσό. Το 2022 κατατάχθηκε στη 139η θέση ανάμεσα σε 1103 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και στην 194η διεθνώς, ανάμεσα στα συνολικά 2068 Πανεπιστήμια που αξιολογήθηκαν στη γενική κατάταξη του παγκόσμιου συστήματος αξιολόγησης πανεπιστημίων U-Multirank, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα Times Higher Education Impact Rankings 2022, το Πανεπιστήμιο Frederick κατατάχθηκε στη θέση 101-200 παγκοσμίως και στις τέσσερεις κατηγορίες που έχουν προσμετρήσει στην τελική του βαθμολογία (Ποιοτική Εκπαίδευση, Προσιτή και Καθαρή Ενέργεια,  Λιγότερες Ανισότητες, Συνεργασία για τους Στόχους). Ως αποτέλεσμα της κατάταξης αυτής, το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το ένα από δύο Πανεπιστήμια σε Κύπρο και Ελλάδα (από τα συνολικά δεκαπέντε Πανεπιστήμια που συμμετείχαν) που κατατάχθηκε στα κορυφαία 301-400 Πανεπιστήμια παγκοσμίως στη συγκεκριμένη κατάταξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ