MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Περί ανοίγματος της Αμμοχώστου

Advertisment

 


Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

- Advertisement -

 

Η κίνηση εντυπωσιασμού της τουρκικής πλευράς σε σχέση με την πρόθεση συζήτησης ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου δεν μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με το όλο ζήτημα. Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν μέσα από δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αλλά και άλλα κείμενα διεθνούς δικαίου, ως επίσης και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας είναι τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν στα Βαρώσια. Τα Ηνωμένα Έθνη, όπως επιβεβαιώνεται μέσα από σειρά ψηφισμάτων και σε όλες τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, κρίνουν την Τουρκία και τον κατοχικό στρατό ως υπεύθυνους για την συνέχιση του απαράδεκτου στάτους κβο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Το Ψήφισμα 550 υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 11 Μαϊου 1984 στη βάση πρόσφατων απειλών τότε για εποικισμό των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους και επαναβεβαιώνει το Ψήφισμα 541 του 1983 με το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Οι διατακτικές παραγράφοι του ψηφίσματος αφορούν στην καταδίκη των αποσχιστικών ενεργειών, περιλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας κηρύσσοντας τις παράνομες και άκυρες, την επανάληψη της έκκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για μη αναγνώριση του ψευδοκράτους, και το κάλεσμα προς όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε σχέση τα Βαρώσια, το Συμβούλιο Ασφαλείας στο Ψήφισμα 550 (1984) αναφέρει ότι θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τοςυ κατοίκους τους ως απαράδεκτες, ενώ ζητά ταυτόχρονα τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, σε μετεγανέστερο στάδιο, το Συμβούλιο Ασφάλειας υιοθέτησε το ψήφισμα 789 που αφορούσε στην υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης από τις δυο πλευρές. Στο Ψήφισμα 789 γίνεται ρητή αναφορά στην επιστροφή των Βαρωσίων υπό τον έλεγχο της UNFICYP. Είχε προηγηθεί, στις 11 Μαρτίου 1987, επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ, με την οποία καθοριζόταν η περίμετρος της περίκλειστης περιοχής και η καταγραφή του στάτους κβο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ως εκ των πιο πάνω, τα επικοινωνιακά παιχνίδια της Τουρκίας και των εν Κύπρω εγκάθετων της σε σχέση με την συζήτηση για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, αποτελούν σοβαρότατη παραβίαση των σχετικών με το θέμα ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και επιχειρούν αλλαγή του στάτους κβο το οποίο ούτως ή άλλως θεωρείται απαράδεκτο.

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment