MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Να μην μείνουμε στις εντυπώσεις

Advertisment

 


Της Νικολέττας Λιβέρα

- Advertisement -

 

Έξι και πλέον μήνες μετά τη σύστασή της η τριμελής ερευνητική επιτροπή που εξετάζει τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού έχει ακούσει αρκετούς μάρτυρες, οι οποίοι κατέθεσαν ενόρκως όσα γνωρίζουν σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες τράπεζες της χώρας στην καταστροφή. Το έργο που πρέπει να παραχθεί είναι μεγάλο και επίπονο. Δικαιολογημένα, λοιπόν, μετά την πρώτη τρίμηνη παράταση, αποφασίστηκε η μετάθεση της υποβολής του πορίσματος κατά τρεις ακόμη μήνες. Ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος αλλά η επιτροπή θα πρέπει να εργάζεται χωρίς ασφυκτική πίεση, γιατί, ούτως ή άλλως, τα δεδομένα δεν μπορούν να αναστραφούν.

Ασφαλώς και δεν πρόκειται να μπούμε στον πειρασμό να κρίνουμε το έργο της επιτροπής προτού αυτό ολοκληρωθεί, ούτε και θα ήταν δεοντολογικά ορθό να προχωρήσουμε σε διαπιστώσεις χωρίς να έχουμε ενώπιον μας την ετυμηγορία εκείνων που η Πολιτεία όρισε ως τους αρμόδιους για να θέσουν τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων. Περιοριζόμαστε μόνο να υπενθυμίσουμε ότι η κυπριακή κοινωνία ασφυκτιά για απόδοση δικαιοσύνης. Επαναλαμβάνουμε επίσης τη θέση μας ότι η τιμωρία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα που θα αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος, το οποίο έχει την υποχρέωση να προάγει την ευνομία και να είναι ο θεματοφύλακας των νόμων. Όπως υποδείξαμε και σε παλαιότερο σημείωμα, ο λαός έχει το δικαίωμα να μάθει την αλήθεια για το τί συνέβη και φθάσαμε ως εδώ ώστε λάθη του παρελθόντος να μην επαναληφθούν και στο μέλλον.

Χωρίς να αμφιβάλλουμε ποσώς για την επάρκεια, το κύρος και την αξιοπιστία των τριών μελών της ερευνητικής επιτροπής, Γιώργου Αρέστη, Γιώργου Χαραλάμπους και Γιώργου Γεωργίου, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε αρκετές από τις δημόσιες ακροάσεις υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες η διαδικασία εξαντλήθηκε σε ζητήματα ελάσσονος σημασίας που πολλές φορές άγγιζαν τα όρια του κουτσομπολιού. Υπενθυμίζουμε στους τρεις έγκριτους επιτρόπους ότι η κοινωνία εναποθέτει πάνω τους την προσδοκία ότι παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, το κυπριακό κράτος εξακολουθεί να ιεραρχεί πολύ ψηλά ορισμένες ουσιαστικές αξίες όπως είναι η αλήθεια και η δικαιοσύνη. Εάν την ώρα που ο Συνεργατισμός βρισκόταν στον αναπνευστήρα κάποιοι από τη διευθυντική ομάδα ξόδευαν χωρίς φειδώ, ασφαλώς και είναι ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τον εκφυλισμό της έρευνας σε συζητήσεις που τροφοδοτούν το κουτσομπολιό για να γαργαλούν τα αυτιά όσων θέλουν να μένουν στις εντυπώσεις. Ο Συνεργατισμός δεν κατέρρευσε εξαιτίας επαγγελματικών γευμάτων σε ψαροταβέρνα ή αν ένας αξιωματούχος είχε μεγαλύτερο γραφείο από άλλο.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι η ερευνητική επιτροπή θα ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο της και ότι θα υποβάλει αρμοδίως ένα πόρισμα το οποίο θα υπηρετήσει το μέγιστο στόχο της αποκάλυψης της αλήθειας, γιατί, όπως υπέδειξε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης κατά την τελετή ορκωμοσίας των μελών της ερευνητικής επιτροπής, «αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί και μάλιστα αρκετά πρόσφατα υπό παρόμοιες συνθήκες όταν είχε καταρρεύσει ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου».

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment