MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Η προώθηση γυναικών σε θέσεις ιεραρχίας

Advertisment

 


Tου Αντρέα Θ. Θεμιστοκλέους (BSc, MA, MBA, PhD cand.), Στέλεχος Διοίκησης Αθλητισμού, Μέλος Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Λευκωσίας

- Advertisement -

 

Για δεκαετίες οι γυναίκες του επιχειρηματικού κόσμου (και όχι μόνο) παλεύουν να σπάσουν τη «γυάλινη οροφή» (glass ceiling), ένα φαινόμενο που αποτρέπει τις γυναίκες να αναρριχηθούν σε θέσεις ιεραρχίας σε όλα τα φάσματα της ζωής. Μια «γυάλινη οροφή», που σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία οφείλεται κυρίως στα πατριαρχικά ιδεώδη της κάθε κοινωνίας, σε ένα ανδροκρατούμενο σύστημα που ευνοεί ημέτερους και μια ευρεία αντίληψη ότι η γυναικεία φύση δεν συνάδει με το προφίλ ενός ηγέτη, που μάλιστα θα πάρει δύσκολες αποφάσεις και θα διαχειριστεί κρίσεις και κινδύνους, τη στιγμή μάλιστα που οι γυναίκες έχουν επιπρόσθετα καθήκοντα στο σπίτι ως σύζυγοι και μητέρες.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο γίνεται η συζήτηση για τα οφέλη της προώθησης γυναικών σε θέσεις ιεραρχίας και μάλιστα στη χώρα μας υπάρχει από το 2016 Νόμος που το επιβάλει για τα διοικητικά συμβούλια ημικρατικών οργανισμών. Ειδικά στη Σκανδιναβία, υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την παρουσία γυναικών σε όλα τα φάσματα, που φθάνει μέχρι και το 30% των θέσεων ιεραρχίας. Στην Ευρώπη ολοένα και μεγαλώνει η παρουσία γυναικών σε θέσεις κλειδιά και ειδικά στις κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Είμαι της άποψης ότι δεν θα έπρεπε ούτε να νομοθετούμε για την ισότητα, ούτε να πασχίζουμε να επιβεβαιώσουμε επιστημονικά την ανάγκη της ισότητας. Η ισότητα προέρχεται από την καλλιέργεια συνείδησης. Θα έπρεπε να ήταν αυτονόητα. Τι είναι όμως αυτό που επιστημονικά αποδεικνύει τα οφέλη της παρουσίας γυναικών σε θέσεις ιεραρχίας; Αναλύω πιο κάτω σε συντομία, σημειώνοντας ότι αποτελεί το ερευνητικό μου θέμα σε διδακτορικό επίπεδο.

Έρευνες σε διάφορες χώρες και ειδικά στις ΗΠΑ και Αγγλία έδειξαν ότι οργανισμοί που έχουν γυναίκες σε θέσεις ιεραρχίας, ειδικά αυτοί με ποσοστό της τάξης του 30% γυναικών, είχαν αυξημένα θετικά αποτελέσματα στις οικονομικές τους καταστάσεις. Οι έρευνες αφορούσαν κυρίως δημόσιες εταιρίες εισαγμένες στα χρηματιστήρια και μελετώντας τις ηλεγμένες οικονομικές καταστάσεις εξήγαν το συμπέρασμα ότι πολλαπλοί οικονομικοί δείκτες έδειξαν βελτίωση.

Αυτή η βελτίωση αποδόθηκε στο γεγονός ότι οι γυναίκες συμβάλουν στο να υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα και δικαιοσύνη εντός των οργανισμών που υπηρετούν. Τα χαρακτηριστικά τους προωθούν βαθύτερη συζήτηση και ανάλυση θεμάτων και εκπέμπουν ηρεμία που μεταφέρεται στις αποφάσεις ενός οργανισμού. Η παρουσία γυναικών στέλνει μηνύματα προς ενδιαφερομένους και εμπλεκόμενους για θέματα ισότητας και συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας ενός οργανισμού. Ταυτόχρονα, υποδηλοί ένα προοδευτικό τρόπο ηγεσίας και λειτουργίας, ενώ προσδίδει κύρος και αξιοπιστία στους οργανισμούς.

Περαιτέρω, η παρουσία γυναικών διασυνδέθηκε με καλύτερη αντιπροσώπευση επωφελών χαρακτηριστικών των οργανισμών, που αποδόθηκε στα χαρακτηριστικά που φέρνουν οι γυναίκες σε ένα οργανισμό. Η παρουσία γυναικών διασυνδέθηκε επίσης με μέχρι και 40% μείωση κινδύνου χρηματοοικονομικής αναδιατύπωσης. Τα γυναικεία χαρακτηριστικά έδειξαν να βοηθούν τους οργανισμούς να προβούν σε βαθύτερη ανάλυση και να μπορούν να αξιολογήσουν μεγαλύτερη γκάμα επιλογών. Επιπλέον, η γυναικεία φύση έδειξε να αποτρέπει ακραίες θέσεις και να μπορούν να διαχειριστούν κρίσεις και συγκρούσεις με τρόπο πιο αποδοτικό και συναινετικό. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η συνειδητή προώθηση γυναικών δίνει πρόσβαση σε μεγαλύτερη δεξαμενή ταλέντων, τη στιγμή μάλιστα που, σύμφωνα με έρευνα της PwC, το ετήσιο κόστος ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της έλλειψης ταλέντου, ανέρχεται στα €324 δις.

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι υπάρχει μαγικό ραβδί στην επιτυχία. Ούτε ότι η επιλογή οποιασδήποτε γυναίκας, με μόνο κριτήριο το φύλο, μπορεί να αποβεί ωφέλιμο για ένα οργανισμό. Υπάρχουν όμως επιστημονικές ενδείξεις που επιτρέπουν τον ισχυρισμό ότι η επιλογή μιας γυναίκας ισάξιας σε προσόντα και εμπειρία με ένα άντρα, μπορεί να επιφέρει χειροπιαστά οφέλη για ένα οργανισμό. Είναι μια συνειδητή επιλογή η ισότητα και η βασική αρχή της διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού πρέπει πάντα να είναι ότι οι ικανότεροι, οι καταλληλότεροι και οι αποδοτικότεροι επιβάλλεται και να προωθούνται και να επιβραβεύονται.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment