MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Η οικονομική επίδραση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου

Advertisment

 


Tου Αντρέα Θ. Θεμιστοκλέους (BSc, MA, MBA, PhD cand.), Στέλεχος Διοίκησης Αθλητισμού, Μέλος Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Λευκωσίας

- Advertisement -

 

Βρισκόμαστε στα μισά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, που διεξάγεται στη Ρωσία από τις 14 Ιουνίου και για ένα ολόκληρο μήνα. Ολόκληρος ο πλανήτης επικεντρώνεται στην αθλητική πτυχή του θέματος και στο ποδοσφαιρικό θέαμα, με πολλές χώρες και οργανισμούς να επενδύουν ποικιλοτρόπως, έτσι ώστε να επωφεληθούν από τη μεγάλη γιορτή. Το άρθρο αυτό επικεντρώνεται στα οικονομικά δεδομένα του παγκοσμίου κυπέλου και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις.

Η διοργανώτρια χώρα Ρωσία επενδύει σε οικονομικά και πολιτικά οφέλη. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, η Ρωσία επιθυμεί να παρουσιαστεί ως παγκόσμια πολιτική υπερδύναμη και ταυτόχρονα να αναζωογονήσει οικονομικά διάφορες περιοχές τις χώρας, που έχουν μείνει στάσιμες, δια μέσου εισροής τουριστών και αξιοποίησης υπηρεσιών προς τους θεατές των αγώνων. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, οι διοργανωτές αναμένουν περίπου 1.5 εκατομμύριo τουρίστες για το παγκόσμιο κύπελλο σε διάστημα 30 ημερών.

Η ίδια η παγκόσμια τράπεζα σημειώνει την άνοδο στη ρωσική οικονομία κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του χρόνου, αναφέροντας θετικές επιπτώσεις σε σχέση με την αύξηση διαθέσιμων θέσεων εργασίας, καθώς και την κατακόρυφη άνοδο στη ζήτηση καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών στη Ρωσία. Οι αναλυτές συγκεκριμένα αναμένουν αύξηση της τάξης του 0.2% στο ΑΕΠ της χώρας, αναφέροντας μάλιστα την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού, από την αύξηση στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στα προηγούμενα τέσσερα παγκόσμια κύπελλα (του 21ου αιώνα) οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία των διοργανωτριών χωρών κυμάνθηκαν από $5 μέχρι $14 δις σε κάθε χώρα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνες αμερικανικών οίκων αξιολόγησης, η οικονομία της χώρας που κερδίζει το παγκόσμιο κύπελλο παρουσιάζει απόδοση καλύτερη από το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3.5%, κατά τους επόμενους μήνες αμέσως μετά την κατάκτηση του τροπαίου.

Περαιτέρω, αντλώντας από την επιστημονική βιβλιογραφία, αναφέρω ότι έρευνες κατέδειξαν ότι το παγκόσμιο κύπελλο προσφέρει και μακροοικονομικά πλεονεκτήματα, ειδικά για ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Ρωσία και η Γερμανία που διοργάνωσε το τουρνουά το 2006. Ερευνητές κατάφεραν να διασυνδέσουν την καλή αγωνιστική πορεία των ομάδων με την άνοδο του εκάστοτε εθνικού χρηματιστηρίου, ενώ στην Κορέα το 2002 παρατηρήθηκε γενική αύξηση στο κίνητρο παραγωγής και στην αποδοτικότητα παραγωγής των εργαζομένων, εξαιτίας του λεγόμενου «feel-good» effect στην αγορά και την εθνική περηφάνεια των διοργανωτών.

Η διοργανώτρια αρχή, η FIFA, επίσης απολαμβάνει σταθερά μεγάλα και πλουσιοπάροχα οφέλη από τη διοργάνωση. Συγκεκριμένα, η FIFA ανέφερε κέρδη τα οποία κυμάνθηκαν από $129 εκατ. στην Κορέα το 2002 σε $2.6 δις κατά το παγκόσμιο της Βραζιλίας το 2014 (συγκεκριμένα το 2014 είχαν $4.8 δις έσοδα και $2.2 δις έξοδα). Κοιτάζοντας με λεπτομέρεια τα έσοδα του τελευταίου παγκοσμίου κυπέλου το 2014, βλέπουμε τα έσοδα για τηλεοπτικά δικαιώματα να ανέρχονται σε $2.4 δις, ενώ τα έσοδα από χορηγίες ανήλθαν σε $1.6 δις, με τα έσοδα από εισιτήρια να φτάνουν τα $527 εκατ. Οι συμμετέχουσες εθνικές ομοσπονδίες έλαβαν συνολική επιχορήγηση από τη FIFA της τάξης του μισού δις, ενώ άλλα τόσα δόθηκαν ως χορηγία στη διοργανώτρια αρχή.

Μεγάλο μερίδιο της οικονομικής φρενίτιδας του παγκοσμίου κυπέλλου απολαμβάνουν φυσικά και οι χορηγοί, αλλά ιδιαίτερα οι αθλητικές εταιρίες που ντύνουν τις εθνικές ομάδες. Για να αντιληφθούμε τα οικονομικά μεγέθη, αναφέρω ότι η Adidas μόνο πούλησε 6 εκατομμύρια φανέλες κατά το τελευταίο παγκόσμιο κύπελλο, ενώ η VISA (κύριος χορηγός του τουρνουά) ανέφερε 50% αύξηση στην παγκόσμια απήχηση των κοινωνικών της δικτύων. Με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, δε, ως τον φετινό πρεσβευτή της, αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση και συνεπακόλουθα οικονομικά οφέλη.

Λαμβάνοντας υπόψη την πιο πάνω περιγραμματική ανάλυση οικονομικών δεδομένων, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι για τους συμμετέχοντες, τους διοργανωτές, τη FIFA, αλλά και όλους τους μεγάλους εταιρικούς πρωταγωνιστές η διοργάνωση αυτή. Όσο εμείς θα απολαμβάνουμε το ποδοσφαιρικό θέαμα και τη μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή, οι οικονομικές συνθήκες για όλους τους εμπλεκομένους θα ανθίζουν, κάτι το οποίο αδιαμφησβήτητα καθιστά το παγκόσμιο κύπελλο ως ίσως το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός από όλες τις απόψεις.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment