MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Η έκθεση, της έκθεσης, την έκθεση, ώ έκθεση!

Advertisment

 


Του Κυριάκου Κλεάνθους, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού (MA)

- Advertisement -

 

Βομβαρδισμός από εκπαιδευτικές εκθέσεις, έλευση αντιπροσώπων Πανεπιστημίων του εξωτερικού, μία την Πέμπτη, μία την Παρασκευή, μία το Σάββατο, μία την Κυριακή και πάλι από την αρχή. Πανεπιστήμια του εξωτερικού από διάφορες χώρες ακούμε στις διαφημίσεις από ραδιόφωνα και πινακίδες στον δρόμο, από 20 χώρες, τρεις ηπείρους και δύο πλανήτες λαμβάνουν χώραν τις τελευταίες βδομάδες στο νησί.

Πληροφορίες δεξιά, πληροφορίες αριστερά, εντός, εκτός και επί τα αυτά. Χρησιμότατες οι εκπαιδευτικές εκθέσεις γιατί βρίσκονται μαζεμένοι πολλοί φορείς από διάφορες χώρες και πανεπιστήμια από όπου δικαιούσαι και εσύ τα τρία λεπτά της σημασίας σου. Γονείς και μαθητές έτοιμοι για ψώνια, με το τετραδιάκι ο πρώτος στο χέρι, με το έξυπνο τηλέφωνο να παίρνει σημειώσεις ο δεύτερος. Και κάπου εκεί χάνεσαι.

Έχω παρατηρήσει πως μετά τις εκπαιδευτικές εκθέσεις ότι το μπέρδεμα είναι περισσότερο από το ξεμπέρδεμα. Οι πολλές πληροφορίες για τα κριτήρια εισδοχής, τα πολλά πανεπιστήμια που  προωθούν τον εαυτό τους (για αυτό έρχονται άλλωστε), οι διάφορες επιλογές άλλων χωρών πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου (όπου όλοι τριγύρω ψάχνονται και καταλήγουν σε αυτό) καθώς επίσης η άγνοια ή ημιμάθεια πολλές φορές μπερδεύουν τους ενδιαφερομένους.

Η ουσία των εκθέσεων είναι να λάβεις μία γενική εικόνα για τις επιλογές σου και σε κάποιες περιπτώσεις η στοχευμένη επιλογή πανεπιστημίων που θέλεις να μιλήσεις μαζί τους να έχει πιο ουσιαστικά αποτελέσματα. Να κάνεις δηλαδή την έρευνα σου και να επιλέγεις τα 4-5 που σε ενδιαφέρουν περισσότερο. Αυτό που πρέπει να έχει υπόψη του ο γονιός και ο μαθητής είναι ότι υπάρχουν μεν τα γενικά κριτήρια εισδοχής, υπάρχουν οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, όμως από την άλλη μία επίσκεψη σε έναν Σύμβουλο σπουδών ή σε έναν αντιπρόσωπο πανεπιστημίων θα μπορέσει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα να του ξεκαθαρίσει όσα βρίσκονται στο μυαλό του.

Να δει επί τόπου τι επιλογές έχει με τα δικά του ακαδημαϊκά επιτεύγματα, τον τελικό βαθμό του απολυτηρίου του, εάν έχει GCE A Levels, εάν έχει άλλα εκπαιδευτικά προσόντα και επί μέρους χαρακτηριστικά. Να μάθει για το φοιτητικό δάνειο και πώς μπορεί να το εκμεταλλευτεί, να ρωτήσει για εστίες και τη διαμονή, όχι μόνο του πανεπιστημίου αλλά και από εξωτερικούς παρόχους, να μάθει για το κόστος διαβίωσης της περιοχής που τον ενδιαφέρει ή του προτείνεται, να δει την κατάταξη του πανεπιστημίου και να μελετήσει τις προοπτικές απόκτησης ενός πτυχίου από το συγκεκριμένο.

Με το να απευθυνθώ σε συγκεκριμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι επόμενο να θέλουν να μου πουλήσουν την δική τους πραμάτεια. Είναι σαν να θέλω να αγοράσω αυτοκίνητο και ο πωλητής μου λέει ότι η άλλη μάρκα απέναντι είναι καλύτερη. Δεν γίνονται τέτοια πράγματα. Ο καθένας θα παινέψει το σπίτι του και αυτό είναι το λογικό. Το θέμα είναι και ο αγοραστής να το ψάχνει και να το ψάχνει σφαιρικά.

Οι σπουδές των παιδιών μας αποτελούν μία μεγάλη επένδυση σε χρόνο και χρήμα, ενώ πολλές φορές η επαγγελματική τους προοπτική ενισχύεται ή περιορίζεται από τις εκπαιδευτικές επιλογές. Ρωτάτε, αξιολογήστε και μετά αποφασίστε. Οφείλετε οι γονείς να κάνετε έρευνα αγοράς και να δίνετε στα παιδιά σας τις καλύτερες δυνατές επιλογές που να εξυπηρετούν τις προσδοκίες, τις φιλοδοξίες και κυρίως να αντιπροσωπεύουν τις θυσίες και τις επιδόσεις που έχουν μέχρι σήμερα πετύχει τα παιδιά σας, τίποτα λιγότερο.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment