MC MEDIA NETWORK

Βουλευτικές 21, ασυμμετρική η τελική ευθεία της προεκλογικής    


Στην τελική ευθεία της προεκλογικής υπάρχει μια ασυμμετρία καθόσον αφορά τη δυνατότητα των πολιτικών δυνάμεων να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Κάποια κόμματα / υποψήφιοι βουλευτές έχουν περισσότερες πιθανότητες άντλησης από την τεράστια δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου. Αυτή η τάση έχει ήδη διαφανεί και ολοένα θα ενισχύεται όσο πλησιάζουμε στο τέρμα.

- Advertisement -

 

 

 

 

Νίκος Γ. Σύκας, Σύμβουλος Στρατηγικής, Επικοινωνίας και Καινοτομίας

Στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου, το ρευστό προεκλογικό σκηνικό, οι ασύμμετρες αβεβαιότητες και τα ασυνήθιστα υψηλά πολιτικά ρίσκα ευνοούν την εμφάνιση μαύρων κύκνων – θετικών μαύρων κύκνων (ευκαιριών) και αρνητικών μαύρων κύκνων (κινδύνων). Στόχος των κομμάτων / υποψηφίων είναι ο εντοπισμός και η αξιοποίηση των ευνοϊκών ασυμμετριών που μπορούν να αποφέρουν πολλαπλά εκλογικά οφέλη.

Η θεωρία του Μαύρου Κύκνου, που διατύπωσε το 2007 ο Νασίμ Νίκολας Τάλεμπ στο βιβλίο του ‘Ο Μαύρος Κύκνος: ο Αντίκτυπος του Εξαιρετικά Απρόβλεπτου’, περιγράφει την αδυναμία του ανθρώπου να προβλέψει κάποια ξαφνικά γεγονότα ή συμβάντα, που όμως είναι ικανά να προκαλέσουν μια δραματική αλλαγή στην ιστορία. Ο Ν. Τάλεμπ ονόμασε τα σπάνια αυτά συμβάντα μαύρους κύκνους. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μαύρου κύκνου είναι ο τεράστιος αντίκτυπος και οι πολύ σοβαρές συνέπειες που επιφέρει.

Ο Ν. Τάλεμπ χρησιμοποιεί τον όρο ‘Extremistan’ (Εξτρεμοχώρα) για να χαρακτηρίσει πολύπλοκες καταστάσεις ακραίων διαστάσεων που θεωρούνται αδιανόητες ακόμη και στο επίπεδο πρόβλεψης ενδεχομένων. Η τελική ευθεία της προεκλογικής έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ‘Εξτρεμοχώρας’. Το εκλογικό κλίμα εμπεριέχει εκρηκτικά ρίσκα και κρυμμένες ασυμμετρίες που μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη κλιμάκωση των φαινομένων με σύνθετη και υψηλή τυχαιότητα και σε δραματικές ανατροπές και ριζικές αλλαγές στον πολιτικό χάρτη.

Ο μαύρος κύκνος δημιουργείται όταν το χάσμα ανάμεσα σε αυτό που ξέρουμε και αυτό που δεν ξέρουμε γίνεται επικίνδυνα μεγάλο. Το τι θεωρείται μαύρος κύκνος έχει να κάνει με το απροσδόκητο και το μέγεθος των επιπτώσεων που επιφέρει. Μια από τις ιδιότητες του μαύρου κύκνου είναι η ασυμμετρία στις συνέπειες – θετικές ή αρνητικές.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Μαύρου Κύκνου:

α) Απ’ τη μια υπερεκτιμούμε αυτά που γνωρίζουμε· απ’ την άλλη, υποεκτιμούμε την αβεβαιότητα και την πιθανότητα να είμαστε λανθασμένοι. Υποεκτιμούμε τα ρίσκα, δεν αξιολογούμε σωστά τις πιθανότητες.

β) Υπάρχουν πράγματα τα οποία είναι δύσκολο να προβλέψουμε. Γεγονότα που θεωρούνται σπάνια και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τις πιθανότητες αυτά να συμβούν. Μπορούμε όμως να έχουμε μια γενική ιδέα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τις πιθανές συνέπειες και να είμαστε προετοιμασμένοι. Μπορούμε να κατανοήσουμε τη ‘δυναμική’ του φαινομένου και να μετατρέψουμε ένα μαύρο κύκνο σε γκρίζο κύκνο.

γ) Υπάρχουν όμως και γεγονότα (θετικά ή αρνητικά) που είναι αδύνατο να προβλέψουμε –εντελώς άγνωστα, τυχαία συμβάντα– αλλά έχουν τεράστιο αντίκτυπο.

Η συνεχιζόμενη κρίση του κορονοιού, το lockdown, η απόδοση ενδεχόμενων ποινικών, διοικητικών και πειθαρχικών ευθυνών για τα ‘χρυσά διαβατήρια’, τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γενεύης, ο κατακερματισμός του εκλογικού σώματος, τα πολλαπλά κριτήρια ψήφου, η αποχή, ο αριθμός ρεκόρ των κομμάτων που διεκδικούν είσοδο στη Βουλή, η πλειάδα αξιόλογων υποψηφίων, η μεγάλη κινητικότητα των ψηφοφόρων, η πολυπλοκότητα, η ρευστότητα και η τεράστια αβεβαιότητα προμηνύουν ότι θα έχουμε εκλογές ‘μαύρου κύκνου’ με σημαντική επίδραση είτε αρνητική είτε θετική. Ο αντίκτυπος των βουλευτικών εκλογών θα είναι τόσο μεγάλος που θα επηρεάσει και τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, ακόμη και τις προεδρικές του 2023.

Στο σημερινό εκλογικό σκηνικό υπάρχουν περισσότερες ασυμμετρίες. Η ανακάλυψη και η αξιοποίηση των ευνοϊκών ασυμμετριών –των θετικών μαύρων κύκνων– μπορεί να δώσει τη δυνατότητα διείσδυσης σε τεράστιες δεξαμενές ψηφοφόρων οι οποίοι δηλώνουν αποχή, αναποφάσιστοι ή ανένταχτοι. Θετικοί μαύροι κύκνοι (ευκαιρίες) μπορούν να εντοπιστούν σε οποιαδήποτε πτυχή της προεκλογικής εκστρατείας, τόσο σε επίπεδο κόμματος όσο και σε επίπεδο υποψήφιου βουλευτή.

‘Κινούμενη άμμος’ το πολιτικό τοπίο. Σήμερα στην Κύπρο, μόλις 1 στους 2 εκλογείς δηλώνει ότι αισθάνεται κοντά σε κάποιο πολιτικό κόμμα. Το κυπριακό κομματικό σύστημα έχει μπει σε μια μεταβατική περίοδο, σε μια εποχή πολύ μεγάλης εκλογικής κινητικότητας με πολλαπλά είδη μετατοπίσεων. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις περίπου το 30% των ψηφοφόρων μεταστεγάζεται. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ένα μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων θα κάνει τις επιλογές του τις τελευταίες μέρες και ώρες. Η μάχη τόσο για τη σειρά των κομμάτων όσο και για τους σταυρούς προτίμησης θα κριθεί κυριολεκτικά πάνω στο νήμα.

Συμπερασματικά: Στην τελική ευθεία της προεκλογικής υπάρχει μια ασυμμετρία καθόσον αφορά τη δυνατότητα των πολιτικών δυνάμεων να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Κάποια κόμματα / υποψήφιοι βουλευτές έχουν περισσότερες πιθανότητες άντλησης από την τεράστια δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου. Αυτή η τάση έχει ήδη διαφανεί και ολοένα θα ενισχύεται όσο πλησιάζουμε στο τέρμα. Το ζητούμενο είναι να κατανοήσουμε τη ‘δυναμική’ του φαινομένου και να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας ανάλογα. Η τελική ευθεία δεν είναι γραμμική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ