MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Τα τρία γεγονότα που σώζουν τον Αναστασιάδη

Advertisment

 

Από την μια επικρίνεται η πολιτική ηγεσία ότι δεν είναι αποφασιστική ως προς το κυπριακό και μόλις εμφανιστεί αποφασιστική κατηγορείται ότι δεν έπρεπε να ήταν τόσο αποφασιστική, διότι μπορεί να καταρρεύσει ο διάλογος!!!

 

- Advertisement -

Tου Παναγιώτη Τσαγγάρη, Twitter: @tsangarisp

 

Τελικά τι έγινε; Άλλαξε τακτική και στρατηγική ο Νίκος Αναστασιάδης στο θέμα των Διαπραγματεύσεων και προκλήθηκε κατάρρευση; Προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τακτική της «πρόταξης» με αποτέλεσμα να επέλθει αδιέξοδο; Κάποιοι υποστηρίζουν πως ναι, τα ανωτέρω ισχύουν, κάποιοι άλλοι λένε πως όχι και τα απορρίπτουν.

Η πραγματικότητα όμως ποια είναι; Ας δούμε και ας μιλήσουμε με τα γεγονότα και όχι με το τι πιστεύει ο καθένας και με μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Γεγονός 1: Τον Δεκέμβριο του 2016 μετά και πάλι από σχεδόν αδιέξοδο στο Κυπριακό, λόγω των εξελίξεων στις δυο συναντήσεις που έγιναν στο Μοντ Πελεράν, οι δυο ηγέτες, σε εκείνο το πολυσυζητημένο δείπνο, συμφώνησαν και αποφάσισαν όπως συγκληθεί «Διάσκεψη για την Κύπρο» στην Γενεύη της Ελβετίας.

Τι ακριβώς αποφασίστηκε όμως την 1η Δεκεμβρίου σε εκείνο το δείπνο; Ας δούμε την συγκεκριμένη παράγραφο του Ανακοινωθέντος των Ηνωμένων Εθνών:

«Οι δύο ηγέτες… αποφάσισαν επίσης ότι θα συναντηθούν στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου 2017. Στις 11 Ιανουαρίου θα παρουσιάσουν τους χάρτες τους. Από την 12η Ιανουαρίου θα συγκληθεί  Διάσκεψη για την Κύπρο με την πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και θα προσκληθούν όσα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη απαιτείται».

Σημειώστε την τελευταία πρόταση.

Γεγονός 2. Την 12η Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η «Διάσκεψη για την Κύπρο». Παρευρισκόμενοι πέραν των δυο ηγετών και του ΟΗΕ ήταν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας όπως και ο Πρόεδρος της Κομισιόν ΕΕ καθώς και η Φ. Μογκερίνι. Θέμα συζήτησης ήταν το Κεφάλαιο «Εγγυήσεων και Ασφάλειας». Ελλάδα και Κύπρος κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις επί του ζητήματος. Τ/κ πλευρά και Άγκυρα δεν κατέθεσαν κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Η Διάσκεψη δεν συνεχίστηκε την επομένη (13η Ιανουαρίου) επειδή δεν μπορούσε να παραμείνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ και ως εκ τούτου αποφασίστηκε η σύσταση Τεχνικών Επιτροπών. Αυτά πρόκειται για γεγονότα.

Ας δούμε όμως και την επίσημη Ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Διάσκεψη (λόγω χώρου παρουσιάζεται η σχετική επίμαχη παράγραφος):

«…Οι συμμετέχοντες συνεπώς, δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική λύση στην Κύπρο. Οι κοινοί στόχοι που περιγράφονται πιο πάνω θα απαιτήσουν συγχρονισμένες προσπάθειες από όλους κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών. Επομένως, προς αυτή την κατεύθυνση αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, σύμφωνα με το υπάρχον προηγούμενο, σημειώνεται και παρατίθενται τα ακόλουθα βήματα:

  • Εγκαθίδρυση ομάδας εργασίας στο επίπεδο αντιπροσώπων. Αυτή η ομάδα θα αρχίσει εργασίες στις 18 Ιανουαρίου. Το καθήκον της θα είναι ο προσδιορισμός συγκεκριμένων ερωτήσεων και των εργαλείων που χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν.
  • Παράλληλα, οι συνομιλίες για εκκρεμούντα θέματα στα άλλα κεφάλαια θα συνεχιστούν μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.
  • Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά για να ανασκοπήσει τα αποτελέσματα των συζητήσεων της ομάδας εργασίας.

Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης».

Γεγονός 3. Την 1η Φεβρουαρίου 2017, οι δυο ηγέτες εξουσιοδότησαν τον κ. Έσπεν Μ. Έιντε να προετοιμάσει την «Διάσκεψη για την Κύπρο» αρχές Μαρτίου. Ιδού τι αναφέρει το Ανακοινωθέν του ΟΗΕ (επίσης λόγω χώρου, σημειώνεται μόνο η επίμαχη παράγραφος): «… οι ηγέτες αποφάσισαν για την παραπέρα πορεία των διαπραγματεύσεων. Σε σχέση με αυτό, συμφώνησαν τα ακόλουθα:

– Θα συναντώνται εβδομαδιαίως κατά το μήνα Φεβρουάριο για αντιμετώπιση των εκκρεμούντων θεμάτων

– Οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις τακτικές τους συναντήσεις και

Οι ηγέτες ζήτησαν από τα Ηνωμένα `Εθνη να προετοιμαστούν, σε διαβούλευση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, για τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο στις αρχές Μαρτίου».

Τα πιο πάνω πρόκειται για γεγονότα. Ουδείς μπορεί να τα αμφισβητήσει και εάν αυτά μελετηθούν από κάποιο μέσα από μια αντικειμενική οπτική γωνία, δεν θα διαφωνήσει ότι στην ουσία ο Νίκος Αναστασιάδης ουσιαστικά ζήτησε την συνέχιση της «Διάσκεψης για την Κύπρο», όπως δηλαδή αποφασίστηκε από τους δυο ηγέτες. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Εν κατακλείδι, θα ήταν αστείο να υποστηρίξει κάποιος πως και πάλι θα έπρεπε να έμενε «κενό» ως προς την αποτελεσματικότητα μιας ενδεχόμενης νέας Διάσκεψης. Δηλαδή, τι; Άλλη μια «Διάσκεψη» χωρίς αποτέλεσμα; Από την μια επικρίνεται η πολιτική ηγεσία ότι δεν είναι αποφασιστική ως προς το κυπριακό και μόλις εμφανιστεί αποφασιστική κατηγορείται ότι δεν έπρεπε να ήταν τόσο αποφασιστική, διότι μπορεί να καταρρεύσει ο διάλογος.

Θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε. Θέλουμε ή δεν θέλουμε λύση; Και εάν θέλουμε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για να υπάρξει βιώσιμη λύση, ναι, κάποτε θα πρέπει να τοποθετηθεί και η Τουρκία.

Πηγή: Περιοδικό Ευρωκέρδος

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment