MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν από το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Advertisment

 


Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

- Advertisement -

 

Ελάχιστα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από το δημοψήφισμα στα Σκόπια για την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών, εντείνεται η εκστρατεία του στρατοπέδου του Πρωθυπουργού της χώρας Ζόραν Ζάεφ για την υπερψήφιση της Συμφωνίας, η οποία έχει διχάσει τόσο τα Σκόπια όσο και την Ελλάδα. Οι τάσεις και εκφάνσεις αλυτρωτισμού συνεχίζονται αμείωτες στην ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’ με ιδιαίτερες αναφορές σε ‘μακεδονική’ γλώσσα, κουλτούρα και παράδοση.

Παράλληλα, συνεχίζεται αμείωτο το άμεσο και έντονο ενδιαφέρον Δυτικών χωρών, με προεξάρχουσες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που μέσω δηλώσεων, επισκέψεων και νουθεσιών, εν χορώ με άλλες δυτικές χώρες, προτρέπουν τους ψηφοφόρους να επιλέξουν την σταθερή επιλογή της Δύσης, ψηφίζοντας ‘Ναι’ στο δημοψήφισμα και οδηγώντας έτσι τη χώρα τους ξεκάθαρα πλέον στο δυτικό μπλοκ, μέσω της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη, το ενδιαφέρον της Ρωσίας είναι δεδομένο για την έκβαση του δημοψηφίσματος, αφού η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα σήμαινε το ότι η Ρωσία απομονώνεται έτι περισσότερο από τα Βαλκάνια, ειδικά μετά και την είσοδο του Μαυροβουνίου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία το 2017.

Εν προκειμένω, η Δύση δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται τόσο για το ονοματολογικό των Σκοπίων, παρά για τον εξοβελισμό της Ρωσίας από τα Βαλκάνια και την δημιουργία ενός ισχυρού δυτικού μπλοκ στην περιοχή. Το γεγονός αυτό είναι δυνατόν να αλλάξει άρδην τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα της περιοχής. Το ισχυρότερο, μάλιστα, επικοινωνιακό όπλο του Σκοπιανού Πρωθυπουργού είναι η μη απομόνωση της χώρας του από την Δύση, που ενδεχομένως να οδηγούσε σε εθνοτικές συγκρούσεις, λόγω και της ύπαρξης αλβανικού πληθυσμού.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις φαίνεται να προκρίνουν μια νίκη του ‘Ναι’, για τον λόγο μάλιστα ότι το αλβανικό στοιχείο ψηφίζει σε ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά υπέρ της Συνθήκης των Πρεσπών. Το ζήτημα, φυσικά, που ενδεχομένως να προκύψει αφορά στο κατά πόσο η συμμετοχή θα φτάσει και / ή θα ξεπεράσει το 50%, κάτι που η αντιπολίτευση, η οποία δεν αποδέχεται τη Συνθήκη των Πρεσπών, θέτει ως όρο για την κοινοβουλευτική έγκριση της Συνθήκης. Δεδομένου ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 66% και λόγω του ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν επικαιροποιηθεί, με ένα μεγάλο ποσοστό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και να μην μπορούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα – ο αριθμός μάλιστα αυτός εκτιμάται μεταξύ 300,000 – 400,000 ψηφοφόρων – το μεγαλύτερο διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι κατά πόσον η συμμετοχή θα φτάσει στο 50%. Εν πάσει περιπτώσει, το αποτέλεσμα δεν θα είναι δεσμευτικό και θα πρέπει να εξευρεθούν εκείνες οι απαραίτητες συμμαχίες στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ακόμη και αν εγκριθεί, ο δρόμος για την επικύρωσή της θα είναι μακρύς, αφού αυτή θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment