MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Brexit: Ακόμη λίγο;

Advertisment

 


Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

- Advertisement -

 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έγκριση παράτασης του Άρθρου 50 που αφορά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατείνει, έτι περισσότερο, την αβεβαιότητα για το όλο εγχείρημα. Πλέον μετρούμε τρία χρόνια από την ημερομηνία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος του 2016 και έκτοτε πολλές συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου με θέμα το Brexit, πάμπολλες ψηφοφορίες στο Βρετανικό Κοινοβούλιο επί πολλών νομοσχεδίων ή προτάσεων για την διαδικασία αποχώρησης και τρεις, μέχρι στιγμής, απορρίψεις της Συμφωνίας Αποχώρησης στην οποία κατέληξε η κα. Μέι τον Νοέμβριο του 2018 με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προγραμματιζόταν να εξέλθει της Ένωσης στις 29 Μαρτίου 2019, μετά την λήξη της διετούς διάρκειας διαβουλεύσεων που προβλέπει το Άρθρο 50. Έκτοτε, αιτήθηκε μιας μικρής παράτασης μέχρι την 12η Απριλίου 2019 και λόγω της αδυναμίας του Βρετανικού Κοινοβουλίου να συμφωνήσει στην διαδικασία εξόδου, η Πρωθυπουργός της Βρετανίας ζήτησε μια μικρή επιμήκυνση της παράτασης μέχρι την 30η Ιουνίου 2019. Η κατάληξη ήταν μια ενδιάμεση λύση που δεν οδηγεί όμως σε ασφαλή συμπεράσματα ως προς την ημερομηνία εξόδου (ή μη), αφού φαίνεται ότι βρισκόμαστε ένα κατηφορικό δρόμο και απλά «κλωτσούμε το τενεκαδάκι» πιο κάτω.

Η εξάμηνη παράταση που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την 10η Απριλίου 2019 δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο τις ακόλουθες επιλογές:

Πρώτον, να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης ως έχει, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να επαναδιαπραγματευθεί το υφιστάμενο κείμενο. Η Συμφωνία αυτή θα πρέπει να περάσει για τέταρτη φορά από το Βρετανικό Κοινοβούλιο από τον Ιανουάριο του 2019 και δεν μπορεί να τύχει της οποιασδήποτε τροποποίησης, αφού αυτά που περιλαμβάνει αποτελούν τις τελευταίες γραμμές των δυο πλευρών. Τονίζεται ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα πρέπει να εγκριθεί πριν την 23η Μαϊού 2019 αφού αν δεν εγκριθεί μέχρι τότε και εν αναμονή της εγκρίσεως της μέχρι την 31η Οκτωβρίου 21019 που είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία εξόδου το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να λάβει μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεύτερον, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σε αυτήν την εξάμηνη παράταση την δυνατότητα να: αλλάξει την πολιτική διακήρυξη και να επιλέξει ένα πιο ήπιο Brexit, με μια διαφοροποίηση των όρων αποχώρησης που να φέρνει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο κοντά στην Ευρώπη ή (και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό) να επιλέξει την διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την έξοδο ή όχι της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή και να ανακαλέσει την επίκληση του Άρθρου 50 για έξοδο από την Ένωση και να παραμείνει σε αυτήν. Υπάρχουν φυσικά πολλά άλλα σενάρια στο τραπέζι, όπως για παράδειγμα η αλλαγή κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις γιορτές του Πάσχα ή και φυσικά το ενδεχόμενο ενός κατά λάθος άτακτου Brexit αν μέχρι την 23η Μαïου 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να μην συμμετάσχει στις Ευρωπαϊκές εκλογές έχοντας μη καταλήξει σε έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης ή ενός εκούσιου άτακτου Brexit.

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment