Καλοκαιρινό σχολείο τεχνολογίας και μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Καλοκαιρινό σχολείο τεχνολογίας και μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 

Το τμήμα Μηχανικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά το καλοκαιρινό σχολείο στην μηχανική «Γίνομαι Φοιτητής για μια Βδομάδα», που απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου και είναι εντελώς δωρεάν. Στο καλοκαιρινό σχολείο συμμετείχαν 40 μαθητές από διάφορα σχολεία της Κύπρου και είχαν την ευκαιρία να ζήσουν για μια βδομάδα τις εμπειρίες που ζει καθημερινά ένας φοιτητής στους κλάδους της τεχνολογίας και μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Οι μαθητές είχαν χωριστεί σε μικρές ομάδες, όπου μαζί με την καθοδήγηση των καθηγητών του Πανεπιστημίου, ασχολήθηκαν με τον σχεδιασμό και υλοποίηση διαφόρων κατασκευών όπως ηλεκτρονικά συστήματα, τηλεπικοινωνιακά συστήματα, δίκτυα αισθητήρων, συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτόματα συστήματα ελέγχου, γέφυρες, κτήρια, κ.α. Είχαν επίσης συναρμολογήσει μικρά ρομπότ με αισθητήρες, τα οποία είχαν προγραμματιστεί με την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικών για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων κινήσεων και επαναληπτικών εργασιών. Υπήρχε συναγωνισμός μεταξύ των παιδιών με αποτέλεσμα η κάθε ομάδα να προσπαθεί να βελτιώσει την κατασκευή της.

Στο πλαίσιο του καλοκαιρινού σχολείου, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, τις προοπτικές συγκεκριμένων κλάδων μηχανικής, το μέλλον της τεχνολογίας, συναφή επαγγέλματα, έρευνα και καινοτομία. Επίσης παρακολουθήσαν διαλέξεις σε διάφορα θέματα της μηχανικής όπως για παράδειγμα θέματα πολιτικού μηχανικού και μηχανικού πετρελαίων (ανίχνευση και ανόρυξη υδρογονανθράκων).

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν σαν μηχανικοί μαζί με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου σε ένα περιβάλλον υψηλής τεχνολογίας και να αποκτήσουν συγκεκριμένες γνώσεις και εμπειρίες όσο αφορά τους κλάδους της μηχανικής. Τα παιδιά φαίνεται να απόλαυσαν κάθε λεπτό στην τάξη. Ήταν μία πραγματικά αξέχαστη εμπειρία γι’ αυτούς και τους καθηγητές που συμμετείχαν.

About Author